MLADINA

Darja Kocbek

18. 11. 2013  |  Novice

Glavna točka bo odločanje o evropskih sredstvih

© Arhiv Evropskega parlamenta

Glasovanje o prihodnjem večletnem proračunu EU za obdobje od leta 2014 do 2020 bo glavna točka plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki se nocoj začne v Strasbourgu. O tem proračunu bodo glasovali jutri, v torek, v sredo pa še sledi glasovanje o letnem proračunu EU za leto 2014. To sta dva ključna dokumenta, ki bosta po novem letu zagotovila  financiranje EU. To bo namreč zadnja potrditev obeh proračunov s strani parlamenta, ki je potrebna, da ju bo v letu 2014 mogoče začeti uporabljati. Večletni proračun ne pomeni samo denarja, ampak je skupek vseh predpisov, ki so pravna podlaga za izvajanje programov, ki pa so pravna osnova za delitev evropskih sredstev v obdobju od leta 2014 do 2020. V torek bodo poslanci glasovali tudi o poročilu o tem, da bi poslanci lahko sami odločali, kje bo Evropski parlament imel sedež. Za to je treba spremeniti evropske pogodbe.

V največji politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP) izražajo zadovoljstvo, da bodo poslanci na tokratnem zasedanju odločali tudi o potrditvi programa Erasmus+, ki bo 5 milijonom mladim omogočil študijske izmenjave v tujini, in združuje sedanje programe EU za izobraževanje, mlade in šport. Eden glavnih ciljev programa Erasmus + je omogočiti mladim, da pridobijo izobrazbo, ki jim bo omogočila zaposlitev. V EPP tudi ocenjujejo, da ni več razlogov za prelaganje glasovanja o večletnem proračunu EU za leto 2014-2020 in o proračunu za leto 2014, to je pomembno zato, da bo mogoče programe začeti izvajati takoj z začetkom leta 2014.

Med programi, ki jih večletni proračun pokriva, v EPP izpostavljajo še nov program za znanost in raziskave Obzorje 2020, za katerega bo v prihodnjih sedmih letih na voljo 70 milijard evrov. Prvič bodo v tem programu posebej na voljo sredstva za srednja in majhna podjetja. V sredo je predvideno glasovanje o svežnju predpisov za izvajanje skupne kmetijske politike EU v obdobju od leta 2014-2020, ki je tudi del večletnega proračuna.

V drugi največji politični skupini Socialisti in demokrati (S&D) opozarjajo, da predlagani večletni proračun ni tisto, kar so želeli, a najbolje, kar je bilo mogoče doseči. Izpostavljajo predvsem sredstva za boj proti brezposelnosti mladih in revščini in za socialno enakost. V S&D upajo, da bodo države članice, ki pri pogajanjih pogosto vidijo le svoje nacionalne interese, proračun učinkovito izvajale.

Tudi proračun za leto 2014 ni idealen, a ga je treba enako kot večletni proračun potrditi, da bo mogoče začeti takoj v začetku 2014 izvajati programe. V S&D izpostavljajo tudi glasovanje o poročilu o povečanju števila žensk v upravah podjetij, katerih delnice kotirajo na borzi. V njem ni predloga, da bi morali uvesti kvote, predvideva pa cilj za povečanje deleža žensk do leta 2020 na 40 odstotkov na neizvršnih položajih v javnih podjetjih.

Liberalci (Alde), ki so tretja največja politična skupina v Evropskem parlamentu, izpostavljajo, nov program za majhna in srednja podjetja COSME, ki je prav tako del svežnja predpisov, ki ga pokriva večletni proračun. Po njihovem mnenju so majhna in srednja podjetja gonilna sila pri odpiranju delovnih mest in zagotavljanju rasti v prihodnjih sedmih letih. Glede poročila o sedežu parlamenta v Alde opozarjajo, da bodo evropski poslanci prihodnji teden o tem sploh prvič razpravljali in prav je, da o tem povedo svoje mnenje.

Večletnega proračuna ne nameravajo podpreti poslanci politične skupine zelenih, in sicer zaradi tega, ker bo ta proračun politiko varčevanja še poslabšal. Premalo je bilo tudi narejeno na področju lastnih virov za financiranje proračuna EU, ostali so rabati kot povračila nekaterim državam članicam (Veliki Britaniji, Avstriji, Švedski). Zeleni se prav tako ne strinjajo z mehanizmom, na podlagi katerega bo mogoče državam članicam, ki ne bodo izpolnile makroekonomskih ciljev, zamrzniti izplačilo kohezijskih sredstev na podlagi nove zakonodaje za kohezijske sklade.

Bodo pa zeleni podprli poročilo o sedežu parlamenta, saj menijo, da je prav, da parlament odloča, kje in kdaj se bo sestal. Prav tako podpirajo poročilo o povečanju deleža žensk na vodilnih položajih v podjetjih.

Poslanci združene levice ne bodo podprli zakonodajnih predlogov za skupno kmetijsko politiko za obdobje od leta 2014 do 2020, ker ne zagotavlja poštenih cen, kar je pogoj, da bi majhni kmetje lahko preživeli. Tudi večletnega proračuna ne bodo podprli, ker je premajhen, da bi lahko pomagal pri reševanju krize.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."