MLADINA

Darja Kocbek

9. 12. 2013  |  Novice

Poslanci bodo odločali o preprečevanju davčnih utaj

Zadnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v tem letu se bo nocoj začelo v Strasbourgu. Poslanci bodo med drugim odločali o ukrepih za preprečevanje davčnih utaj in izogibanja plačevanja davkov, o direktivi za izmenjavo podatkov med državami članicami o izplačilu dividend in drugih podobnih prihodkov, voditeljem članic EU bodo sporočili, kaj pričakujejo od vrha EU, predvidena je razprava o razmerah v Ukrajini.

V naj večji politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP) pravijo, da bodo v razpravi pred zasedanjem Evropskega sveta oziroma vrhom EU, ki bo 19. in 20. decembra v Bruslju, pozvali voditelje, da je treba še pred koncem sedanjega mandata Evropskega parlamenta doseči dogovor o enotnem evropskem sistemu za reševanje in likvidacijo bank. Ta sistem bo omogočil, da bodo za reševanje in bankrot bank po vsej EU veljala enaka pravila, predvideno je tudi, da bodo za napake bankirjev plačevali lastniki bank, upniki, veliki varčevalci, le v skrajnem primeru davkoplačevalci.

V EPP podpirajo ukrepe za boj proti davčnim utajam in izogibanju plačevanja davkov, pa tudi predlog direktive o izmenjavi podatkov, ki bodo omogočili obdavčitev dividend in drugih podobnih prihodkov, pridobljenih v drugih državah članicah. Izmenjava tovrstnih podatkov je po njihovi oceni pomembno sredstvo za povečanje davčnih prihodkov v državah članicah EU.

Poslanci bodo razpravljali tudi o sporazumu o sodelovanju s Svetom EU, ki med evropskimi institucijami predstavlja države članice. Predlog sporazuma med drugim predvideva določbe o volitvah novega predsednika Evropske komisije po volitvah v Evropski parlament, ki bodo maja 2014. V skladu z Lizbonsko pogodbo, ki velja od konca leta 2009, bo treba tokrat prvič pri izbiri kandidata za predsednika Evropske komisije upoštevati voljo državljanov na evropskih volitvah, opozarjajo v Evropskem parlamentu.

V drugi največji politični skupini Demokrati in socialisti (S&D) nameravajo pred razpravo pred vrhom EU opozoriti, da morajo voditelji članic EU razpravljati, kako zagotoviti, da se bodo ljudje lahko zaposlili, kako bodo zagotovili, da prihodnost EU ni brezposelnost in revščina za milijone državljanov.

Liberalci (Alde), ki so tretja največja politična skupina v Evropskem parlamentu, bodo spomnili, da je bil za letošnji decembrski vrh predviden zaključek procesa vzpostavljanja evropske bančne unije, ki bo prinesla enotni nadzor največjih evropskih bank, vzpostavitev sistema z enotnimi pravili za reševanje in likvidacijo bank in vzpostavitev enotnega sklada za reševanje bank, ki bo omogočil, da bodo banke same plačevale za svoje napake, saj naj bi se ta sklad polnil s prispevki bank. Za zdaj je sprejet le prvi steber, ki omogoča Evropski centralni banki (ECB), da bo prihodnje leto lahko začela nadzirati banke. V parlamentu pravijo, da je velika verjetnost, da bo v tem tednu dosežen dogovor med Parlamentom in Svetom EU o drugem stebru, to je o enotnih pravilih za reševanje in likvidacijo bank.

Zeleni, ki so četrta največja politična skupina v Evropskem parlamentu, opozarjajo na poročilo skupine za avtomobilsko industrijo CARS 2020, ki med drugim pravi, da imajo proizvajalci avtomobilov v EU prevelike zmogljivosti, zato jih čakajo prilagoditve.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."