MLADINA

Darja Kocbek

18. 12. 2013  |  Novice

Trojka je multimilijonski posel za 'zlati krog' povzročiteljev krize

Alvarez and Marsal, BlackRock, Oliver Wyman, Pimco so imena, ki jih povprečni Evropejec ne pozna, čeprav gre za finančne svetovalne hiše, ki imajo glavno vlogo pri reševanju vseh držav z evrom in so davkoplačevalcem na Cipru, Irskem, Portugalskem, v Grčiji in Španiji izstavile račune v vrednosti 80 milijonov evrov. Njihove »neodvisne« ocene trojka mednarodnih posojilodajalcev uporablja za odločanje, koliko sredstev potrebuje država ali banka v težavah za preprečitev bankrota.

Posel pogosto dobijo brez javnega razpisa, nihče od njih ne zahteva transparentnosti in odgovornosti. Posel včasih dobijo kljub potencialnemu konfliktu interesov zaradi povezav z investicijskimi skladi ali drugimi ponudniki finančnih storitev. Svetovalne hiše pogosto najemajo podizvajalce, ki so poleg lokalnih odvetniških pisarn večinoma »velike štiri« revizorske hiše Deloitte, Ernst&Young, KPMG in PriceWaterhouseCoopers (PwC). »Končni rezultat je 'zlati krog' ducata velikih podjetij, ki imajo dejansko monopol nad reševanjem držav v EU,« ugotavlja EU Observer. Kot pravi poslanec irskega parlamenta Richard Boyd Barrett, je to »del istega 'zlatega kroga' bankirjev in politikov, ki so povzročili finančno krizo«.

Alvarez and Marsal, hiša s sedežem v New Yorku, je recimo pobrala 2 milijona evrov za vzpostavitev in upravljanje španske »slabe banke« v letu 2012. Model slabe banke je s pomočjo japonske finančne družbe Nomura in hiše PwC pripravila španska odvetniška hiša Cuatrecasas. Za reševanje Cipra je hiša Alvarez and Marsal pobrala 6,6 milijona evrov.

A na Cipru je izbruhnil škandal, saj je notranja revizija centralne banke pokazala, da je Alvarez and Marsal neupravičeno pobrala denar za del posla, ki ga zaradi »konflikta interesov« ni mogla opraviti. A ta škandal je bil le vrh ledene gore. Ciprski parlament in javni tožilec sta že uvedla preiskavo. V službi za stike z javnostjo Alvarez and Marsal na vprašanja EU Observerja niso odgovorili, ker »je preiskava še v teku«.

Irska centralna banka je januarja leta 2011 takoj, ko je vlada zaprosila za pomoč iz evropskega reševalnega sklada najela hišo BlackRock Solutions. To je majhna enota ameriške družbe BlackRock, ki je v zadnjih letih postala največji sklad za upravljanje premoženja na svetu, saj nadzoruje za 3 tisoč milijard evrov premoženja svojih strank. BlackRock Solutions je bila najeta za izvedbo stresnih testov irskih bank. Za ta posel je prejela 30 milijonov evrov. Med njenimi podizvajalci so bile ameriška svetovalna hiša Boston Consulting Group in britanska investicijska banka Barclays Capital.

Prvi problem je nastal, ko je BlackRock Solutions' napačno napovedala dobiček bank. Irska centralna banka je na podlagi podatkov svetovalnih hiš napovedala, da bodo irske banke med letoma 2011 in 2013 tudi v primeru najslabšega scenarija ustvarile 1,9 milijarde evrov dobička, v resnici pa so do sredine junija 2012 ustvarile le 0,4 milijarde evrov dobička.

Nekateri poslanci irskega parlamenta sumijo, da si je ameriška hiša BlackRock s poslom svoje enote BlackRock Solutions' zagotovila notranje informacije za svoje posle na Irskem. Sama je v izjavi aprila lani namreč navedla, da ima »posle s strankami na Irskem« vredne »več kot 5 milijard evrov« in »premoženje na Irskem« vredno 162 milijard evrov. Letos je BlackRock že objavila, da bo kupila 3 odstotke Bank of Ireland, ki je ena od bank, v kateri je njena enota BlackRock Solutions' v letu 2011 opravljala »stresni test«.

BlackRock Solutions' je v Grčiji dobil podobno pogodbo kot na Irskem v vrednosti 12,3 milijona evrov. Podizvajalci so bile velike štiri revizorske hiše. Isti klub je pobral tudi denar španskih davkoplačevalcev. Španska vlada je ameriški hiši Oliver Wyman in nemški hiši Roland Berger plačala 10,3 milijona davkoplačevalskih evrov, za revizije je najela tudi Deloitte (1.8 milijona evrov), Ernst&Young (7.2 milijona evrov), KPMG (5milijonov evrov), in PwC (5.3 milijona evrov).

Na Portugalskem je hiša Oliver Wyman za analizo rekapitalizacije bank na podlagi programa trojke mednarodnih posojilodajalcev za 44 dni dela pobrala 1 milijon evrov. Podizvajalci so bile hiše PwC, ameriška banka Citi in ameriška svetovalna družba McKinsey.

Evropska centralna banka (ECB), ki je skupaj z Evropsko komisijo in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) članica trojke, je septembra letos najela družbo Oliver Wyman, da bo opravila stresne teste 130 evropskih bank. Za EU Observer v ECB niso želeli povedati, koliko je vredna pogodba in kako je potekal izbor. Te stresne teste bodo opravljali več ali manj isti izvajalci, kot so opravljali stresne teste slovenskih bank, kakor je pojasnil guverner banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Zakaj te hiše dobivajo posel in zakaj hočejo opravljati delo, ki je povezano z delom trojke? Eden od neimenovanih virov je za EU Observer pojasnil, da je zanje bolj kot denar pomembno navezati osebne stike z visokimi državnimi uradniki, prek katerih uveljavljajo svoje zasebne poslovne interese.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."