MLADINA

Darja Kocbek

13. 1. 2014  |  Novice

Poslanci o omejitvah gibanja in kupovanju malteških potnih listov

© Arhiv Evropskega parlamenta

Pet plenarnih zasedanj imajo poslanci Evropskega parlamenta še pred evropskimi volitvami, ki bodo med 22. in 25. majem. Prvega bodo opravili v tem tednu in se bo začelo nocoj. V sredo bo svoj program dela poslancem predstavilo grško predsedstvo Svetu EU, jutri popoldne bodo poslanci razpravljali o predlogu nove evropske zakonodaje o javnih naročilih in koncesijah, v sredo pa bodo o njem še glasovali. Ta predlog je pred letom dni povzročil veliko razburjenje, ker je Evropska komisija med dejavnosti, ki jih je mogoče s koncesijo oddati v izvajanje zasebnikom oziroma privatizirati, uvrstila tudi oskrbo s pitno vodo. Sredi lanskega leta je zaradi velikega nasprotovanja vodo iz predloga umaknila.

Poslanci bodo razpravljali tudi o svobodi gibanja v EU na podlagi predlogov v nekaterih državah članicah, ki napovedujejo, da bodo po sprostitvi omejitev za zaposlovanje Bolgarov in Romunov, uvedle ukrepe za zajezitev »socialnega turizma«. Med okoljskimi temami imajo poslanci na dnevnem redu tokratnega zasedanja ukrepe za zmanjšanje odpadkov iz plastike do leta 2020 v EU.

Razprava o grškem predsedovanju Svetu EU v prvi polovici letošnjega leta bo za politično skupino Evropske ljudske stranke (EPP) ena od najpomembnejših točk tokratnega zasedanja Evropskega parlamenta. Poslanci te politične skupine bodo izpostavili tri teme, ki so grožnja temeljnim vrednotam EU. Prva med njimi je »bizarna« napoved britanske vlade, da bo po hitrem postopku omejila prosto gibanje ljudi v EU. Druga je odločitev Malte, da lahko vsak, ki je pripravljen investirati v tej državi, kupi malteški potni list in s tem državljanstvo EU. Tretja točka se nanaša na odločanje o varstvu osebnih podatkov v EU.

Po mnenju politične skupine Socialistov in demokratov (S&D) ima Grčija sedaj, ko predseduje Svetu EU, priložnost, da se osredotoči na reševanje problema brezposelnosti, zlasti mladih, da dokaže, da se ne oddaljuje od EU. To predsedstvo je treba tudi izkoristiti za ukinitev trojke, saj je Grčija primer, ki kaže, kako hude posledice so njeni varčevalni ukrepi povzročili ljudem. Grki morajo kot predsedujoči Svetu EU poskrbeti, da bo za to popolno odgovornost prevzela Evropska komisija kot članica trojke, Evropski parlament pa mora imeti v prihodnje več besede pri odločanju o tovrstnih politikah. S&D enako kot EPP meni, da je prosto gibanje delovne sile ena od temeljnih svoboščin v EU, za katero ne morejo veljati dvojni standardi. Na predlog S&D bodo poslanci razpravljali o zakonu, ki ga je španska vlada sprejela decembra lani in močno omejuje pravico do splava, saj predvideva ukinitev pravice do splava do 14. tedna nosečnosti.

Liberalci (Alde), ki podpirajo razpravo o spornem španskem zakonu, od grškega predsedstva pričakujejo, da bo zagotovilo boljši dogovor o enotnem evropskem mehanizmu za reševanje bank, ki zaidejo v težave, kot so ga decembra lani dosegli finančni ministri članic EU v času litovskega predsedstva. Ugotavljajo tudi, da malteška vlada, ki prodaja potne liste in tako državljanstvo EU ponuja najboljšemu ponudniku, ni edina, ki izvaja takšne posle. To ni pošteno in prav, saj malteško državljanstvo imetnikom zagotavlja prosto gibanje po vsej EU. Po mnenju Alde bi zaradi tega na področju podeljevanja državljanstva morala veljati enotna politika EU.

Prosto gibanje delavcev in varovanje osebnih podatkov sta najpomembnejši točki tokratnega zasedanja Evropskega parlamenta za politično skupino Zelenih. Področja varovanja osebnih podatkov se bodo poslanci dotaknili z razpravo o sporazumu Varni pristan (Safe Harbour). To je sporazum med EU in ZDA glede priznavanja evropskih minimalnimi standardov na področju varstva podatkov. Zdaj ta sporazum ne zagotavlja, da v ZDA te podatke obravnavajo v skladu z evropskimi standardi in zato lahko pridejo do tretjih oseb, zlasti to obveščevalnih služb, zato bi ga bilo treba ukiniti.

Konservativci in reformisti menijo, da mora pristojnost odločanja o podeljevanju državljanstev ostati v izključni pristojnosti držav članic, skrbi pa jih prodaja potnih listov, zlasti zaradi zagotavljanja varnosti, zato je treba pozvati države članice k večji odgovornosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."