MLADINA

Darja Kocbek

22. 1. 2014  |  Novice

Pravila za protidumpinške postopke je treba posodobiti

© Arhiv Evropskega parlamenta

Nepoštene trgovske prakse so del mednarodne trgovine. Države za preprečevanje tovrstne nepoštene konkurence domačim podjetjem uporabljajo različne protidumpinške ukrepe. Nepoštene poslovne prakse in protidumpinški ukrepi so tudi del vsakdana v trgovini med EU in tretjimi državami. Lani je Evropska unija za kitajske sončne celice uvedla protidampinške dajatve, saj je Evropska komisija menila, da jih kitajska podjetja prodajajo pod proizvodno ceno. Kitajske oblasti so nato zagrozile z visokimi carinami za evropska vina. Decembra je nato med stranema prišlo do dogovora: kitajska podjetja sedaj sončnih celic in drugih ključnih delov za solarne elektrarne ne smejo prodajati pod minimalno ceno.

Z ZDA in Kanado je bila EU dve desetletji v sporu zaradi prepovedi uvoza govedine, vzgojene s pomočjo hormonov. ZDA in Kanada sta se odzvali z uvoznimi omejitvami za sir, gorčico in čokolado. Spor je bil rešen leta 2012, ko je Evropski parlament potrdil dogovor o večjem uvozu govedine iz ZDA in Kanade, ki ni vzgojena s hormoni, v zameno za odpravo uvoznih omejitev za EU.

Dolga leta so težave v trgovinskih odnosih med EU in svetom povzročale tudi banane. Za tiste, uvožene iz nekdanjih evropskih kolonij v Afriki, Karibskih otokih in Pacifiku, namreč niso bilo treba plačati evropskih carinskih dajatev. EU je s tem želela spodbuditi gospodarski razvoj teh večinoma revnih držav. A se s tem niso strinjale ZDA, kjer imajo sedež največji izvozniki južnoameriških banan, ki so evropske uvozne carinske dajatve morali plačevati. ZDA so kot povračilo uvedle carine na evropski sir in kašmir.

Ker so sedanja pravila EU za uvedbo protidumpinških ukrepov in preprečevanje nepoštenih poslovnih praks na področju mednarodne trgovine v veljavi že od leta 1995, so poslanci Evropskega parlamenta v okviru Odbora za mednarodno trgovino podprli načrt za njihovo posodobitev. Pozvali so, da mora EU prilagoditi metodo izračuna protidumpinških dajatev tako, da bo določila višje protidumpinške dajatve za izdelke, katerih proizvajalci ne upoštevajo okoljskih in socialnih standardov, nižje dajatve pa za izdelke iz manj razvitih držav, ko so subvencije del cilja za dosego »razvojnih ciljev«.

Poskrbeti je tudi treba, da bo sodelovanje majhnih in srednjih podjetij v protidumpinških postopkih cenejše. Poslanci predlagajo, da bi bilo treba s posodobljenimi pravili poskrbeti, da bodo protidumpinški postopki v prihodnje hitrejši, preiskave pa omejene na devet mesecev začasne protidumpinške dajatve pa bi bilo treba uvesti najkasneje šest mesecev po začetku preiskave.

Evropski poslanci bodo o predlogu novih pravil za protidumpinške postopke predvidoma odločali na prvem plenarnem zasedanju februarja. Ta odločitev bo podlaga za začetek pogajanj z državami članicami v okviru Sveta EU o končnem predlogu, ki ga želijo potrditi še pred evropskimi volitvami, ki bodo maja letos.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."