MLADINA

Darja Kocbek

24. 1. 2014  |  Mlada Evropa

Pripravništvo na Evropski komisiji in na Stalnem predstavništvu

Mladi, ki želijo od oktobra letos pet mesecev zbirati izkušnje v Bruslju, imajo do 3. februarja čas, da se prijavijo za pripravništvo na Evropski komisiji, ki je bolj znano kot stažiranje. Do 17. februarja pa vloge študentov višjih letnikov, ki imajo prakso kot obvezen del študijskega programa, za opravljanje pripravništva zbirajo na Stalnem predstavništvu Slovenije pri EU v Bruslju.

Temeljni pogoj za opravljanje pripravništva na Evropski komisiji je univerzitetna diploma in znanje jezikov, kandidat pa ne sme imeti za seboj več kot šesttedenskega usposabljanja in plačane ali neplačane zaposlitve v kateri koli evropski instituciji (Evropski parlament, Svet EU, Sodišče EU, Evropsko računsko sodišče, Evropski ekonomski in socialni odbor ter Odbor regij). Kdor želi opravljati pripravništvo pri Evropski komisiji mora imeti za seboj vsaj tri leta študija oziroma prvo stopnjo dodiplomskega študija na univerzi. Pripravniških mest na Evropski komisiji je na leto na voljo okrog 1300.

Pripravniki tam opravljajo različna dela – od zbiranje podatkov, priprave osnutkov poročil in odgovorov na vprašanja državljanov in organizacij, do udeležbe na različnih sestankih, kjer lahko spoznavajo delo na različnih področjih. Pripravništvo je mogoče v eni od služb (t.i. generalni direktorati) Evropske komisije, v kabinetu katerega od evropskih komisarjev, pa tudi na predstavništvih v državah članicah EU in delegacijah v tretjih državah.

V okviru posameznega razpisa Evropske komisije je dovoljeno kandidirati le za eno področje, neuspešni kandidati pa lahko na novem razpisu spet kandidirajo, če izpolnijo pogoj, zaradi katerega so bili na prejšnjem zavrnjeni. Nekdanji pripravniki priporočajo, da je dobro izkušnje navesti tako, da ustrezajo čim več želenim področjem, saj naj bi bilo tako več možnosti za izbiro. Izbrani pripravniki prejmejo mesečno plačo okrog 1000 evrov, povrnjene pa dobijo tudi potne stroške.

Vloge je treba vložiti prek spletne strani urada Evropske komisije za pripravništvo, kjer so objavljeni obrazec in vse potrebne informacije za prijavo. Izpolnjen obrazec z zahtevanimi prilogami je mogoče skupaj z dokumenti poslati na urad za pripravništvo elektronsko ali prek klasične pošte. Zahtevanih dokumentov, ki so v slovenščini ali katerem od drugih uradnih jezikov EU, ni treba prevajati.

Strokovno pripravništvo je mogoče opravljati tudi v Evropskem parlamentu in Svetu EU, ki imata svoje ločene postopke za izbor kandidatov za pripravništvo in niso enaki kot na Evropski komisiji.

Na Stalnem predstavništvu Slovenije pri EU pa bo pripravništvo mogoče opravljati od aprila pa do konca julija. Razpis je objavljen za dve mesti. Mesečno nadomestilo znaša 200 evrov oziroma kandidatr dobi sorazmerni delež nadomestila po dnevih. Stroške nastanitve in potne stroške prihoda in odhoda v Bruselj si morajo izbrani kandidati kriti sami. Prijave z življenjepisom, priporočilom profesorja in kratkim motivacijskim pismom, v katerem kandidati opredelijo, katero področje jih zanima in kaj pričakujejo od študijske prakse, je treba poslati na naslov barbara.javornik@gov.si. Prednost pri izbiri bodo imeli kandidati, katerih študijski program je vezan na vsebino dela Stalnega predstavništva. Pripavnika bosta imela možnost praktičnega vpogleda v delo Stalnega predstavništva ter bosta v neposredno pomoč diplomatom pri njihovem rednem delu na različnih oddelkih predstavništva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."