MLADINA

Darja Kocbek

17. 2. 2014  |  Mlada Evropa

Parlament mlade vabi, stranke večinoma ponujajo starejše kandidate

Da bi čim več mladih prišlo na letošnje evropske volitve in da bi čim več mladih evropske zadeve začele zanimati, da bi čim več mladih ugotovilo, da evropski poslanci odločajo o številnih zadevah, ki so pomembne zanje, je eden od ciljev predvolilne kampanje Evropskega parlamenta. Kaj pa bodo politične stranke, ki postavljajo kandidate, ki jih imajo na izbiro volivci, naredile za to, da bi prepričale mlade?

Glede na odziv na vprašanja, ki smo jim poslali, malo ali nič. Od največjih treh, ki so Evropske ljudske stranke (EPP), Socialisti (PES) in Liberalci (Alde), ni bilo odziva. Zeleni pa sporočajo, da organizirajo usposabljanja za mlade kandidate, povezali so se z organizacijami mladih, kot je Evropski mladinski forum, in skupaj z njimi organizirajo dogodke. Mlade Zeleni skušajo na evropske volitve opozoriti in jih spodbuditi za kandidaturo tudi s spletnimi orodji, ki jih naj več uporabljajo, v njihovem predvolilnem manifestu je precej prostora namenjenega mladim, podpirajo kampanjo Mladih evropskih zelenih (FYEG), so nam sporočili.

Zeleni so edina evropska politična stranka, ki kot kandidatko za prihodnjega predsednika Evropske komisije volivcem ponuja kandidatko, mlajšo od 40 let. To je Nemka Franziska (Ska) Keller (33 let), ki je sicer že zdaj poslanka Evropskega parlamenta. Njen protikandidat je sicer francoski evropski poslanec José Bové (61 let). Kateri bo postal kandidat Zelenih za predsednika Evropske komisije, bodo prek spleta odločili volivci.

Kandidat za novega predsednika Evropske komisije pa je že Grk Alexis Cipras (40 let), ki ga je sredi decembra lani izbrala Združena levica (GUE). Tudi on je bistveno mlajši od drugih kandidatov.

Edini kandidat Socialistov (PES) za novega predsednika Evropske komisije je namreč sedanji predsednik Evropskega parlamenta Nemec Martin Schulz (59 let). Formalno ga bodo kot kandidata sicer še potrdili na kongresu PES 1. marca. Liberalci (Alde) so 1. februarja odločili, da je njihov kandidat za novega predsednika Evropske komisije belgijski evropski poslanec Guy Verhofstadt (61 let). Kdo bo kandidat Evropskih ljudskih strank (EPP) bo znano po kongresu, ki bo 6. in 7. marca. Nemška kanclerka Angela Merkel, katere stranka je članica EPP, je kot najbolj vplivna evropska voditeljica pred kratkim dala zeleno luč nekdanjemu predsedniku luksemburške vlade Jeanu-Claudu Junckerju (60 let). To še ne pomeni, da bo Juncker kandidat, a tudi njegovi protikandidati iz EPP, ki krožijo v javnosti, so njegove starosti. Vsi trije so že leta v politiki, vsi imajo zato izkušnje, niso pa to kandidati za tiste, ki bi želeli imeti na izbiro nove in mlajše obraze, kandidate z novimi idejami.

Evropski parlament svojo predvolilno kampanjo gradi tudi na tem, da bodo volivci letos imeli prvič možnost odločati, kdo bo nov predsednik Evropske komisije, saj lizbonska pogodba določa, da je treba pri izbiri kandidata upoštevati volilni izid. Po razlagi Evropskega parlamenta to pomeni, da kandidata dobi politična stranka, ki na volitvah zbere največ glasov. Katera bo to je še odprto. V Evropskem parlamentu pravijo, da se po dosedanjih javnomnenjskih raziskavah na vrhu izmenjujeta EPP in PES.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."