MLADINA

Darja Kocbek

10. 3. 2014  |  Novice

Evropski poslanci bodo ocenili delo trojke

Delo trojke mednarodnih posojilodajalcev v članicah EU, ki jih je kriza najbolj prizadela, to so Grčija, Irska, Portugalska in Ciper, bodo poslanci Evropskega parlamenta med drugim ocenili na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ki se nocoj začne v Strasbourgu. Na mizi imajo poročilo Odbora za gospodarske in denarne zadeve, ki ugotavlja, da je trojki uspelo preprečiti najhujše, a hkrati je kritičen do metod njenega dela. Delo trojke je preučil tudi Odbor za socialne zadeve, ki v svojem poročilu izpostavlja negativen vpliv ukrepov trojke na socialne razmere in zaposlovanje, zlasti mladih, in na obubožanje velikega števila prebivalcev.

Poročilo o prisluškovanjih ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) državljanom EU izpostavljajo v drugi največji politični skupini Socialisti in demokrati (S&D). Odbor za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve je na podlagi zaslišanj in pogovorov s pričami pripravil smernice za preprečitev takšnih prisluškovanj v prihodnosti. V S&D zaradi tega pravijo, da za potrditev tega poročila potrebujejo zelo široko podporo poslancev. Poročili o delu trojke pa sta priložnost za Evropski parlament, da izrazi nasprotovanje njeni neoliberalni politiki, saj njen mandat nima demokratične legitimnosti, opozarjajo v S&D.

Za tretjo največjo politično skupino liberalce (Alde) je ključno poročilo o varovanju osebnih podatkov oziroma predlog o spremembah in dopolnitvah zakonodaje, ki je bila sprejeta leta 1995, ko recimo še ni bilo Facebooka in Twitterja. Stališča do tega predloga se precej razlikujejo, zato je tudi lobiranje precej močno. Enako pomembno za Alde je tudi poročilo o prisluškovanju NSA, v katerem podpira zaključke o prekinitvi dogovorov o izmenjavi podatkov z ZDA dokler ni mogoče zagotoviti, da ti podatki ne bodo zlorabljeni. Predlagajo pa nadaljevanje pogajanj o sporazumu o prosti trgovini z ZDA s tem, da pogajanj ni mogoče zaključiti, dokler ne bo zagotovljeno ustrezno varstvo podatkov.

Poročilo o novi zakonodaji o varstvu osebnih podatkov izpostavlja tudi politična skupina Zelenih. Po njeni oceni je predlog, ki je na mizi dober kompromis, saj predvideva okrepitev varstva podatkov in predvideva, da bodo nova pravila morala upoštevati vsa podjetja, tudi tista, ki nimajo sedeža v EU. Zaradi različnih stališč držav članic pa ni mogoče predvideti, kdaj bo Svet EU sprejel svoje stališče in utegne se zgoditi, da bo to po volitvah v Evropski parlament, ki bodo maja letos. Zaradi tega je po mnenju Zelenih še toliko bolj pomembno, da stališče parlamenta podpre čim več poslancev.

Največja politična skupina Evropske ljudske stranke (EPP) tokrat pred zasedanjem zaradi kongresa v Dublinu pred plenarnim zasedanjem ni predstavila svojih stališč do tem na dnevnem redu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."