MLADINA

Darja Kocbek

31. 3. 2014  |  Mlada Evropa

Vse več mladih v EU je prisiljenih bivati pri starših

Delež mladih, zlasti fantov, ki v EU živijo pri starših, se povečuje, kažejo rezultati študije o socialnem položaju mladih v Evropi, ki jo je izvedla Evropska fundacija za izboljšanje življenjskih in delovnih pogojev (Eurofound). Med letoma 2007 in 2011 se je delež mladih, ki živijo pri starših, povečal s 44 na 48 odstotkov. Slovenija je med državami članicami, v katerih se je delež mladih, ki so prisiljeni živeti s starši, najbolj povečal. Z rastjo 21 odstotnih točk je na drugem mestu za Madžarsko (36 odstotnih točk).

Sicer se je v vseh članicah EU povečalo število mladih, ki se ne morejo preseliti na svoje. Skoraj polovica mladih v EU živi v gospodinjstvih, kjer se soočajo s kakšno obliko pomanjkanja. Za 27 odstotkov mladih to pomeni, da si ne morejo privoščiti letnih počitnic ali zamenjati dotrajano pohištvo. Za 22 odstotkov pomanjkanje pomeni, da imajo težave z ogrevanjem stanovanja, si ne morejo kupiti mesa ali ribe vsak drugi dan in si ne morejo privoščiti novih oblačil zato se morajo zadovoljiti z rabljenimi.

V večini članic EU mladi na splošno ne čutijo, da so bili leta 2011 bolj socialno izključeni, kot leta 2007. Socialna izključenost je v največji meri posledica dejstva, da mladi ne morejo dobiti zaposlitve. Tako nezaposleni mladi, ki iščejo zaposlitev, kot neaktivni mladi bi si želeli delati, če bi lahko izbirali delovne ure, kar velja zlasti za mlade starše. Mladi danes manj kot leta 2007 zaupajo institucijam z izjemo policije, ki ji še vedno zaupajo enako kot pred sedmimi leti.

Anketarji Eurofounda so mlade spraševali tudi, ali so bili v zadnjih 12 mesecih vključeni v kakšno prostovoljno aktivnost. Tretjina vprašanih je odgovorila, da so bili občasno vključeni v prostovoljne dejavnosti, s tem, da je za mlade, ki so še v procesu izobraževanja, bolj verjetno, da delajo kot prostovoljci, zlasti na področjih, ki jih ponujajo izobraževalne ustanove. Večina jih dela kot prostovoljci na področju izobraževanja, kulture ali športa.

Več kot dve tretjini mladih v EU je bilo leta 2011 optimističnih glede prihodnosti, kar je enako kot v letu 2007. Slovenija je med članicami EU, kjer je delež optimistov med letoma 2007 in 2011 močno upadel.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."