MLADINA

Denis Vičič

25. 4. 2014  |  Novice

Javnomnenjska raziskava: koga bomo volivci poslali v Evropski parlament?

Druga javnomnenjska raziskava o volitvah v Evropski parlament, ki jo je agencija Ninamedia pripravila za Mladinin projekt Alternative Evrope, je prva, ki že upošteva s strani strank in list potrjene kandidate za evropske poslance. 
Telefonska raziskava je bila opravljena na vzorcu 700 oseb. Gospodinjstva so bila izbrana naključno, na vprašanja pa je odgovarjala oseba, ki je imela v njem zadnja rojstni dan.
Če je v prvi raziskavi Alternativ Evrope petina vprašanih dejala, da se gotovo ne bodo udeležili volitev, se je delež teh zdaj še povišal – na četrtino. Tretjina anketirancev sicer zagotavlja, da bodo na volitve šli. Več>>

In kako bi glasovali? Točno mesec pred evropskimi volitvami najbolje kaže stranki SDS, za katero naj bi glas dalo 12 odstotkov tistih, ki trdijo, da se bodo volitev zagotovo udeležili. Sledita združeni SLS in NSi z 10,3 odstotka glasov, dobro kaže tudi listi Verjamem Igorja Šoltesa, ki naj bi prejela 6,8 odstotka.

Pozitivna Slovenija naj bi z Jožetom Mencingerjem na čelu liste prejela 4,5 odstotka glasov, kar 12,5 odstotka glasov manj, kot če bi bil njen nosilec Janez Potočnik. Okrog 3,5 odstotka volivcev naj bi glasovalo za listo stranke DeSUS, za Jelka Kacina, ki kandidira s podpisi volivcev, za listo SD in za SNS Zmaga Jelinčiča.

Novi stranki Solidarnost ne kaže najbolje: njihovi kandidati naj bi prejeli 1,3 odstotka glasov, le malenkost bolje pa naj bi se odrezala Združena levica, ki je za nosilko liste izbrala Violeto Tomič in naj bi prejela 1,7 odstotka glasov volivcev.

Najmanj podpore so anketiranci izrazili Zaresu z 0,9 odstotka in Državljanski listi z 0,1 odstotka glasov.

Že ob predstavitvi prve raziskave je Nikola Damjanić iz Ninamedie pojasnil: »Vsaka lista bi morala dobiti okrog 12 odstotkov glasov, če bi hotela dobiti en poslanski sedež. Bruto število glasov je lahko sicer nižje, okrog devet odstotkov, ker se potem vse glasove razdeli tako, da se odbije glasove neuvrščenih strank.« Pri tem najbolj profitirajo zmagovalne stranke, ki jim pripade delež razdrobljenih strank in list, ki se jim v evropski parlament ne uspe uvrstiti. Na tokratnih volitvah bodo, kot kaže, to liste levice in leve sredine.

V Ninamedii sicer napovedujejo, da bo SDS dobila od dva do tri mandate, združeni SLS in NSi najverjetneje dva. Evroposlanec naj bi postal tudi Igor Šoltes, med Brusljem in Strasbourgom pa bodo naslednjih pet let morda potovali še Zmago Jelinčič, Jelko Kacin, Jože Mencinger, Ivo Vajgl in Igor Lukšič. Zaradi siceršnje podpore stranki SD ima od naštetih največ možnosti izvolitve prav slednji.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."