MLADINA

Darja Kocbek

5. 5. 2014  |  Novice

Bruselj izboljšal napoved, hkrati pričakuje spoštovanje zavez

Siim Kalas: EU od slovenske politične elite pričakuje zavezanost zagotavljanju zdravih gospodarskih temeljev, spoštovanje zavez in konec politične nestabilnosti.

Siim Kalas: EU od slovenske politične elite pričakuje zavezanost zagotavljanju zdravih gospodarskih temeljev, spoštovanje zavez in konec politične nestabilnosti.

Evropska komisija je izboljšala gospodarsko napoved za Slovenijo. V spomladanski gospodarski napovedi, ki jo je pravkar objavila, na podlagi revidiranih podatkov o BDP ugotavlja, da je Slovenija v letu 2013 izšla iz recesije, letos je pričakovati izboljšanje gospodarskih razmer, a fiskalni položaj ostaja šibek, ker so potrebne nove dokapitalizacije bank in ni bilo mogoče uvesti davka na nepremičnine. Zadolženost se bo povečevala letos in tudi prihodnje leto.

Še februarja je v zimski gospodarski napovedi Bruselj menil, da Slovenija letos ne bo imela gospodarske rasti, ker se bo BDP skrčil za 0,1 odstotka. Sedaj pa je prepričan, da se bo letos slovenski BDP povečal za 0,8 odstotka, prihodnje leto pa za 1,4 odstotka. Gonilo te rasti bo izvajanje evropskih projektov in neto izvoz. Letos se bo izboljšala domača potrošnja in to izboljšanje se bo nadaljevalo tudi v letu 2015, ocenjujejo v Bruslju. Z rastjo domačega povpraševanja se bo povečal tudi uvoz. Evropska komisija k tej pozitivni napovedi dodaja opozorilo, da bi negotovost na političnem področju lahko zavrla razdolževanje in privatizacijo in s tem okrevanje gospodarstva.

Zaposlenost bo v letu 2014 po oceni analitikov Evropske komisije ostala stabilna, v letu 2015 pa je pričakovati zmerno rast. Rast stopnje brezposelnosti se bo ustavila letos, ko bo dosegla 10,1 odstotka. Plače v javnem sektorju se bodo letos povečevale po zelo zmerni stopnji, v letu 2015 pa se bo njihova rast rahlo pospešila. Plače v javnem sektorju, ki so letos še zamrznjene, se bodo v letu 2015 predvidoma povečale za 1,5 odstotka, če ne bo spremembe politike na tem področju. Inflacija bo letos rekordno nizka, v letu 2015 se bo nekoliko povečala.

Javnofinančni primanjkljaj bo letos dosegel 4,3 odstotka BDP ob upoštevanju izdatkov proračuna za dokapitalizacijo Abanke in Banke Celje. Evropska komisija med drugim opozarja, da se bo letos zaradi povečanja zadolženosti nadaljevala hitra rast zneskov, ki jih mora Slovenija plačevati za obresti tujim upnikom. V letu 2015 se bo javnofinančni primanjkljaj znižal na 3,1 odstotka BDP, predvsem na račun predvidenega izboljšanja gospodarskih razmer. Javni dolg bo še naraščal in bo v letu 2015 dosegel 81,3 odstotka BDP, pišejo analitiki Evropske komisije.

Evropski komisar Siim Kalas, ki je predstavil spomladansko gospodarsko napoved Evropske komisije, se je po poročanju STA v odgovoru na vprašanje, kako komentira položaj Slovenije, sploh v kontekstu politične nestabilnosti v državi in odstopa premierke Alenke Bratušek, odločil najprej povedati, da se je gospodarska napoved za Slovenijo izboljšala, številke so boljše od pričakovanj, država se je lani izkopala iz recesije, a fiskalna tveganja ostajajo.

Nato je komisar izpostavil, da v Bruslju težko ocenjujejo politične razmere v posameznih članicah, a da je politična nestabilnost vselej dejavnik tveganja za zdravo gospodarsko politiko. V nekaterih drugih državah politična nestabilnost ni tako zelo povezana s temelji gospodarske politike, je še pripomnil. EU zato po Kallasovih besedah od slovenske politične elite pričakuje zavezanost zagotavljanju zdravih gospodarskih temeljev, spoštovanje zavez in konec politične nestabilnosti. Verjetne so politične spremembe, a Slovenija kljub vsemu mora spoštovati, uresničiti zaveze, ki jih je sprejela kot članica območja evra, je še poudaril komisar. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."