|  Politika

Soršak ne bo pravosodni minister, namesto njega kandidat Čebulj

Nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj

Nekdanji ustavni sodnik Janez Čebulj
© Matej Leskovšek

Član Liste Virant Jani Soršak, ki so ga omenjali kot kandidata za ministra za pravosodje in javno upravo, je potrdil, da se za to mesto ne bo potegoval. A to ministrsko mesto ostaja v kvoti Liste Virant, za kandidata bodo predlagali nekdanjega ustavnega sodnika Janeza Čebulja, je za pojasnil Soršak.

Soršak je tudi pojasnil, da odločitev, da se ne bo potegoval za mesto pravosodnega ministra, ni bila sprejeta v ponedeljek, ko je prišla v javnost, pač pa že prejšnji teden. Tako so po njegovih besedah odločitev koalicijskim partnerjem posredovali že prej. Po Soršakovih besedah bo kandidat za ministra za pravosodje in javno upravo Janez Čebulj, ki pa za potrditev informacije ni bil dosegljiv.

Po koalicijski pogodbi bo novo vlado sestavljalo 11 ministrstev. V medijih je doslej zaokrožil kar nekaj možnih razdelitev ministrskih mest v novi vladi, zadnja pa predvideva, da bo Listi Virant poleg ministrstva za pravosodje in javno upravo pripadalo še ministrstvo za finance, ki ga bo predvidoma vodil Janez Šuštaršič.

SDS naj bi dobila dobila pet oziroma šest ministrskih mest. Zvonko Černač naj bi postal novi minister za notranje zadeve, Mojca Škrinjar ministrica za izobraževanje, kulturo, znanost in šport, Romana Tomc ministrica za delo, družino in socialne zadeve, Andrej Šircelj minister za infrastrukturo in prostor, Tomaž Gantar pa minister za zdravje.

Za ministrstvo za zunanje zadeve še ni jasno, ali ga bo vodil Andrej Rahten (SDS) ali predsednik DeSUS Karl Erjavec. SLS bo predvidoma dobila dve mesti v vladi, in sicer ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, vodil naj bi ga predsednik stranke Radovan Žerjav, ministrstvo za kmetijstvo in okolje pa naj bi vodil Franc Bogovič.

Minister za obrambo naj bi postal Aleš Hojs (NSi). V koalicijski pogodbi sicer ni navedenega ministrstva brez listnice za Slovence po svetu, ki naj bi ga vodila predsednica NSi Ljudmila Novak.

Sicer pa je zaradi nameravane združitve ministrstva za kulturo z izobraževanjem in znanostjo na spletni strani Življenje na dotik, ki sodi v sklop EPK, objavljena peticija s prvopodpisanim Mitjo Čandrom. Peticijo proti ukinitvi ministrstva za kulturo je doslej podpisalo več kot 500 ljudi.

Peticijo so podpisali tudi direktor Slovenske kinoteke Staš Ravter, predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, igralka Polona Juh, predsednica Društva slovenskih književnih prevajalcev Dušanka Zabukovec, filmska producentka Dunja Klemenc, direktorica zavoda Bunker Nevenka Koprivšek, nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca, pesnik in pisatelj Milan Dekleva, skladatelj in pianist Milko Lazar in številni drugi. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.