|  Politika

Državni svetniki o vetu na novelo zakona o vladi

© Arhiv Mladie

Državni svetniki bodo na predlog interesne skupine negospodarskih dejavnosti danes odločali o odložilnem vetu na novelo zakona o vladi. Za glasovanje o vetu se je zlasti zaradi ukinjanja samostojnega ministrstva za kulturo zavzel svetnik Anton Peršak. Tudi če bo veto vložen, pa je pričakovati, da bo DZ s trdno koalicijsko večino zakon spet sprejel.

Zakon o vladi nekateri problematizirajo zlasti zaradi prenosa tožilstva z ministrstva za pravosodje na ministrstvo za notranje zadeve, ločevanja ministrstva za okolje in prostor ter združevanja ministrstva za kulturo z resorjem znanosti in izobraževanja.

Slednje je po mnenju državnega svetnika Peršaka slabo, saj je to edini resor, "na katerem Slovenija ostaja neodvisna in suverena pri odločanju". Poleg tega je bila kultura po njegovih besedah v preteklosti državotvoren resor.

Do prenosa pristojnosti tožilstva in združevanja kulturnega resorja je ostra Pozitivna Slovenija. Njihov predsednik Zoran Janković je v soboto po izvolitvi mandatarja Janeza Janše predlagal, naj glede tega dosežejo koalicijski dogovor, v nasprotnem primeru pa napovedal ustavno presojo zakona.

Slednjo lahko vloži najmanj tretjina poslancev, ki pa jih Pozitivna Slovenija nima. Za SD je namreč ustavna presoja novele nesprejemljiva, saj ne želijo zavirati oblikovanja vlade.

Kljub nekaterim pozivom k popravkom novele kaže, da prihodnje vladne stranke zakona in koalicijske pogodbe, v kateri je določena struktura vlade, zaenkrat ne bodo spreminjale.

Za sprejem veta je potrebna relativna večina glasov državnih svetnikov. Če bodo veto izglasovali, lahko DZ o noveli vnovič odloča že ta teden, v veljavo pa bo stopila predvidoma v soboto. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.