|  Politika

Civilna iniciativa v DZ vložila podpise za referendum o družinskem zakoniku

Aleš Primc iin civilna iniciativa v Škofji Loki

Aleš Primc iin civilna iniciativa v Škofji Loki
© Arhiv Mladine

Civilna iniciativa za družino in pravice otrok je v državni zbor vložila 42.089 podpisov za razpis referenduma o družinskem zakoniku. Njihova kampanja bo argumentirana, strpna in spoštljiva, je ob tem dejal Aleš Primc. Predlagajo, da bi referendum izvedli 11. ali 25. marca, ko bodo potekale nadomestne županske volitve, da bodo stroški čim nižji.

Vodja iniciative Primc je v izjavi pred oddajo podpisov pojasnil, da so jih zbrali več kot 43.000, vendar je bilo nekaj podpisov neveljavnih, nekaj ukradenih, nekaj pa izgubljenih. Vložitev podpisov so predstavniki omenjene civilne iniciative pospremili s pesmijo Starši Toneta Pavčka in izpustom desetih belih golobov. Ob tem so dejali, naj "golobi poneso sporočilo miru, prijateljstva, ljubezni, svobode, spoštovanja in veselja po vsej ljubi Sloveniji".

Člani civilne iniciative upajo, da bo celotna kampanja argumentirana in strpna. Po Primčevih besedah civilna iniciativa po dveh letih in štirih mesecih počasi zaključuje delo v zakonodajnem postopku glede družinskega zakonika. Ponovno je tudi izrazil obžalovanje, da v zadnjih dneh ni bilo pripravljenosti za dosego kompromisa.

Sedaj je družinski zakonik v rokah ljudstva, je poudaril in dodal, da pomen materinstva in očetovstva v slovenski zakonodaji polagajo v roke državljanov. "Mame in očetje se zavedamo, da nas otroci potrebujejo, želimo pa si, da bi to spoštovala tudi slovenska družinska zakonodaja," je menil Primc. Hkrati je poudaril, da družinski zakonik mater in očetov ne spoštuje, zato ga je treba zavrniti. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.