|  Družba

Na shodu proti Acti v Ljubljani se je zbralo 3000 ljudi

Protestni shod v Ljubljani

Protestni shod v Ljubljani
© Stop Acta

Na protestnem shodu proti sprejemu mednarodnega sporazuma za boj proti ponarejanju (Acta) se je danes v Ljubljani zbralo okoli 3000 ljudi. Na Kongresnem trgu se je opoldne najprej zbralo okoli 500 protestnikov, množica pa se je nato povečevala. Okoli 3000 ljudi je s Kongresnega trga odšlo proti DZ, pot pa jih bo vodila tudi po ostalih ulicah.

"Zakaj smo tukaj? Zato, da pokažemo, kaj so naredili na skrivaj, ne da bi obvestili ljudi, slišali smo tudi, da celo novinarji o tem niso smeli poročati," je ob začetku shoda pojasnil pobudnik dogodka Gregor Plemenko in dodal: "To je sramota za vlado, za slovenski narod in tega ne smemo dovoliti".

Protestniki - nekateri so nosili tudi značilne maske gibanja Anonymous - so na shod prišli s transparenti, prek mikrofona pa so lahko povedali, zakaj so na protestu in kaj jih moti pri Acti.

Med drugim je bilo tako na shodu s strani protestnikov slišati gesla "To ni Severna Koreja, to je Evropa, kao", "Tu smo zato, da vidijo, da Acte nočemo", "Smrt kapitalizmu, svoboda narodu", ...

Shodu se je pridružilo tudi gibanje 15o. Kot je pojasnil aktivist Andrej Kurnik, gre za nasprotovanje poskusom, da se privatizira stvari, ki se jih ne da.

"Stvari, ki so skupna blaginja in bi morala biti dediščina človeštva, kot sta znanje in kultura ter podobno. Acta skuša uveljaviti zastarele oblike zaščite intelektualne lastnine in to je mogoče le na način uvedbe cenzure na internetu," je poudaril Kurnik in dodal, da je ta bitka povezana proti finančnim institucijam, saj gre za podobne mehanizme in poskuse razlaščanja skupnega bogastva.

Kot je za STA še pojasnil Plemenko, se je v Mariboru protestnega shoda udeležilo okoli 100 ljudi.

Acto je doslej podpisalo 22 članic EU, tudi Slovenija, v nekaterih postopki še tečejo. Dokument gre zdaj v obravnavo v Evropski parlament, ki ga mora ratificirati, nato pa bo sledila še ratifikacija v nacionalnih parlamentih članic unije, torej tudi v DZ. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.