|  Svet

Ivo Josipović se je v knesetu opravičil za ustaške zločine

Hrvaški predsednik je še poudaril, da bodo na Hrvaškem tudi žrtve holokavsta dobile pravice do vrnitve premoženja

Hrvaški predsednik Ivo Josipović se je v izraelskem parlamentu opravičil za zločine, ki so jih na Hrvaškem med drugo svetovno vojno zagrešili proti Judom. Za zločine se je sicer že leta 2001 opravičil tedanji predsednik Stipe Mesić.

Josipović je sklenil štiridnevni uradni obisk v Izraelu in na palestinskih ozemljih, med katerimi se je srečal tako z izraelskim kot palestinskim vodstvom. V svojem nagovoru v knesetu je poudaril, da je bilo na Hrvaškem med drugo svetovno vojno veliko antifašistično gibanje in da je tudi sam sin Titovega partizana, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. "Res pa je tudi, da se je takrat pojavil tudi eden najbolj grozljivih, kriminalnih in nacističnih kolaboracionističnih režimov v Evropi," je dejal Josipović, ki se je opravičil za ustaške zločine ter zaprosil žrtve holokavsta in vse ostale žrtve, naj oprostijo.

Dejal je še, da miru na Bližnjem vzhodu ne bo brez kompromisov ter da se mora rešitev krize začeti in končati z vzajemnim priznanjem izraelske države s strani Palestincev ter palestinske države s strani države Izrael. Hrvaški predsednik je še poudaril, da bodo na Hrvaškem verjetno kmalu spremenili zakon o denacionalizaciji, tako da bodo tudi žrtve holokavsta dobile pravice do vrnitve premoženja. V knesetu so sta bila poleg predsednika izraelskega parlamenta Reuvena Rivlina navzoča tudi izraelski predsednik Šimon Peres in premier Benjamin Netanjahu. Predsednik izraelske vlade je spomnil, da so med drugo svetovno vojno na Hrvaškem umorili 80 odstotkov takratne judovske skupnosti ter da Josipovićev obisk simbolizira novo prijateljstvo in novo partnerstvo med Hrvaško in Izraelom.

Hrvaški predsednik je že v torek obiskal Ramalo, kjer se je pogovarjal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Napovedal je, da bo Zagreb zvišal raven diplomatskih odnosov s palestinskimi oblastmi, hrvaškega veleposlanika v Egiptu pa bo pooblastil tudi kot posebnega predstavnika Hrvaške za palestinsko samoupravo. Hrvaško-izraelski odnosi so se otoplili leta 2001, ko se je Josipovićev predhodnik Stipe Mesić med uradnim obiskom v Izraelu opravičil za zločine nad več deset tisoč hrvaškimi Judi. Leta 2003 je sledil obisk bivšega izraelskega predsednika Mošeja Kacava v Zagrebu.

Prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman je bil v Izraelu zaradi povzdigovanja ustaškega režima in izjav, kot je bila tista, da je "zelo srečen, ker njegova soproga ni ne Srbkinja ne Judinja", nezaželen. Tudi pred Josipovićevim obiskom je izraelski časnik Harec spomnil na črno plat hrvaške zgodovine in škandalozne Tuđmanove izjave, kot tudi na maše, ki jih imajo vsako leto na Hrvaškem v spomin na ustaškega voditelja Anteja Pavelića. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.