|  Družba

V Nemčiji žalna slovesnost za žrtve neonacistov

Merklova, ki bo v veliki koncertni dvorani v Berlinu imela govor v spomin na žrtve in vodila minuto molka, je umore že označila za sramoto za Nemčijo

V Berlinu bo osrednja žalna slovesnost za žrtve neonacističnih zločinov, katerih razkritje je v minulih mesecih pretreslo Nemčijo. Slovesnost bo vodila nemška kanclerka Angela Merkel, udeležilo pa se je bo kakih 1200 gostov, med njimi svojci umorjenih. Opoldne se bodo žrtev z minuto molka spomnili po vsej Nemčiji.

Nemško javnost je novembra lani pretreslo razkritje, da za nerazrešenimi umori desetih ljudi med letoma 2000 in 2007 najverjetneje stoji neonacistična teroristična celica iz Zwickaua z imenom Nacionalsocialistično podzemlje (NSU). Skupina, katere glavni motiv naj bi bilo sovraštvo do tujcev, naj bi v omenjenem obdobju ubila osem Turkov, Grka in policistko. Obenem naj bi med letoma 1999 in 2011 stala za najmanj 14 bančnimi ropi in dvema bombnima napadoma. Jedro skupine naj bi tvorili Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt in Beate Zschäpe. Mundlos und Böhnhardt sta se novembra lani ubila, Zschäpejeva pa je zatem zažgala skupno stanovanje in se predala policiji. Od takrat je v preiskovalnem zaporu in molči. V preiskovalnem zaporu je tudi pet domnevnih podpornikov NSU, preiskovalci pa domnevajo, da je imela skupina še sedem pomagačev. Nemško tožilstvo računa, da bo obtožnico v primeru izdalo jeseni.

Merklova, ki bo v veliki koncertni dvorani v Berlinu imela govor v spomin na žrtve in vodila minuto molka, je umore že označila za sramoto za Nemčijo, priznala pa tudi, da je v teku preiskave prišlo do velikih napak. Poleg Merklove bosta zbrane nagovorili tudi hčerki umorjenih Semiya Simsek in Gamze Kubasik. Slovesnost bi moral po prvotnih načrtih voditi nemški predsednik Christian Wulff, ki pa je bil pred dnevi zaradi domnevnih kaznivih dejanj v preteklosti primoran odstopiti. Na slovesnosti pa pričakujejo prihodnjega nemškega predsednika Joachima Gaucka, kandidata opozicije in vlade, ki ga bo posebna zvezna volilna skupščina na položaj izvolila 18. marca. Opoldne se bodo žrtev z minuto molka spomnili po vsej Nemčiji. Takrat naj bi se ustavili tudi številni vlaki. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.