|  Družba

Začenja se dvodnevna mednarodna romska konferenca

Na murskosoboški konferenci bodo opozorili tudi na elemente zaščite Romov, ki naj bi jih ponujala EU

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc.

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc.
© Matej Leskovšek

Danes se začenja dvodnevna mednarodna romska konferenca v organizaciji Evropske romske zveze in Zveze Romov Slovenije. Med drugim bodo Slovenijo obiskali predstavniki evropskih organizacij. Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc pričakuje, da bo na konferenci več kot 60 udeležencev iz tujine in domovine.

"Namen mednarodne romske konference je v tem, da se evropske institucije ter pristojne v državah, kjer Romi živijo, spomni na težave, s katerimi se srečuje romska skupnost," je za STA dejal Horvat Muc. Znano je, da je v Evropi narasla segregacija Romov, narašča sovražni govor, tudi politika po mnenju Horvat Muca to počne z namenom. Zato bodo v Veliki Britaniji ob svetovnem dnevu Romov, ki bo 8. aprila, tamkajšnji Romi protestirali proti režimu, ki jim onemogoča dostojno življenje.

Prav na murskosoboški konferenci bodo opozorili tudi na elemente zaščite Romov, ki naj bi jih ponujala EU glede na to, da je lani sprejela program ukrepov za Rome, in glede na zakonodajo, ki jo je sprejela tudi Slovenija. V tem okviru bodo tako na konferenci po besedah Horvat Muca govorili med drugim o politični emancipaciji Romov v Evropi, viziji razvoja romske skupnosti v Evropi, romski kulturi in jeziku ter izobraževanju Romov v Sloveniji. Med tujimi gosti se bo konference udeležil predsednik odbora za človekove dimenzije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Thomas Greminger, kar daje konferenci posebno težo, je še dodal Horvat Muc. Konferenco sicer financirajo urad za narodnosti, ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter posamezne občine, kjer živijo Romi. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.