|  Politika

Križnarjev film Oči in ušesa boga - videonadzor Sudana od polnoči na youtubu

Avtorja Križna in Weissova

Avtorja Križna in Weissova
© Arhiv Mladine

Dokumentarni fim Toma Križnarja in Maje Weiss z naslovom Oči in ušesa boga - videonadzor Sudana bo opolnoči doživel svetovno premiero. Avtorji so se odločili predvajati film prek youtuba, da si ga bo lahko ogledalo čim več ljudi. 

"Sam sem pri 57. letih, po 30 obiskih Afrike o tem napisal knjige, stalno opozarjajoč na otroke in ženske, na posiljene in mučene ter iztrebljanja, ki so posledica udobja, v katerem živimo. Lani sem po Nubskih gorah štirikrat gledal, kako se na žrtveniku preliva kri, ne da bi do danes uspel priklicati eno samo humanitarno organizacijo," je opozoril.n Križnar je poudaril, da je s pomočjo filma dosegel, da se je glavni kolumnist New York Timesa Nicholas D. Kristof odpravil na lastne oči prepričat, ali je res, kar trdijo ustvarjalci filma. Na svojem blogu je nato potrdil sporočilo, da, tako Križnar, "ljudje tam ne umirajo samo zaradi arabske penetracije v mehko tkivo Afrike, ampak tudi zaradi zahodnih, naših interesov".

V filmu Oči in ušesa boga - videonadzor Sudana sta Križnar in režiserka Weissova dokumentirala skrito iztrebljenje afriških staroselcev na območjih, bogatih z naravnimi viri v Sudanu. Film bi moral biti prikazan v programu gala festivalske prireditve Cinema for Peace v sklopu letošnjega Berlinala, kar pa se kljub zagotovilom ni zgodilo. Zato ga je Križnar protestno predvajal nedaleč stran od rdeče preproge, vendar je policija projekcijo po nekaj minutah prekinila.

Slovensko premiero je dokumentarec doživel sredi februarja v mariborskem Kinu Udarnik, ljubljanske premiere se je udeležil tudi predsednik republike Danilo Türk, ki je dokumentarec označil kot pomembno pričevanje o čedalje večji in vse bolj zaskrbljujoči vojni. Morda pa si ga bodo ogledalil tudi slovenski poslanci v državnem zboru.

"Klikajte na film, ga razpošiljajte po svetu, " poziva Tomo Križnar.

ds8wlgwsmhM

FQ9DE4tAZsE

KpgXDXE8b0g

SWtwOw0o2qI

-t3zzfyQ6T8

FlmzafHt5UQ

R5qWA5qf76w

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.