|  Politika

Janković dobil več kot 60-odstotno podporo

© Arhiv Mladine

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki je bil po neuradnih podatkih vnovič izvoljen za ljubljanskega župana, je "prijetno presenečen", da je kljub nizki udeležbi dobil več kot 60-odstotno podporo. Glede prihodnjega odnosa med prestolnico in državo meni, da ta ne more bit slabši kot v letih od 2006 do 2008.

Janković, ki je bil decembra lani izvoljen za poslanca, zdaj pa se vrača na mesto ljubljanskega župana, se je v izjavi za medije zahvalil Ljubljančanom za zaupanje. Ob tem je poudaril, da so to tretje volitve v zadnjem letu in pol, na katerih so on oziroma njegova lista in stranka zmagali, kar je po njegovih besedah "nekaj neverjetnega".

Na vprašanje, kdaj bo znova začel z delom župana, odgovarja, da računa, da enkrat v aprilu. "Očitno bom v parlamentu še dočakal rebalans državnega proračuna," je dejal Janković. Kot poudarja, ga pri rebalansu moti, da se govori "samo o rezanju stroškov, nič pa o prihodkovni strani". "Trdno sem prepričan, da Slovenija nima perspektive, če ne bo dala močnega poudarka investicijam," je dejal.

Glede odnosa med državo in glavnim mestom je Janković dejal, da ne verjame, da bi nova vlada ponovila poteze iz leta 2006, ko je skrčila sredstva za Ljubljano, in "nagajala glavnemu mestu". Slabši odnosi med državo in Ljubljano, kot so bili takrat, ko je ob njegovem županovanju vladi prav tako predsedoval Janez Janša, po njegovem mnenju ne morejo biti. "Če želimo iz te krize vsi iziti kot zmagovalci, potem moramo delati z roko v roki," je poudaril Janković.

Danes izvoljeni župan ostaja tudi predsednik Pozitivne Slovenije, največje parlamentarne stranke. Kot je danes vnovič poudaril, tu ne vidi nobenih težav, kot predsednik stranke se bo ukvarjal z njeno pripravo na naslednje lokalne in tudi državnozborske volitve. To, da ga ne bo v parlamentu, je celo plus in ne minus, je še dejal v izjavi za medije.

Za tem je nagovoril tudi zbrane pred svojim volilnim štabom na Mestnem trgu. Kot jim je dejal, današnji rezultat pomeni, da je z ekipo sodelavcev pet let in pol deloval dobro. Tako bo, kot je zagotovil, tudi v prihodnje.

Na Mestnem trgu so se sicer že takoj po zaprtju volišč ob 19. uri začeli zbirati Jankovićevi podporniki. Med njimi so bili ljubljanski podžupani in več mestnih svetnikov z Liste Zorana Jankovića, poslanci Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer, Renata Brunskole, Alenka Bratušek, Melita Župevc, Roman Jakič in Peter Vilfan, prav tako pa je Jankoviću pred ljubljanski magistrat prišel čestitati njegov županski protikandidat Vito Rožej iz stranke Zares. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.