|  Svet

Severna Koreja kljub pritiskom vztraja pri izstrelitvi rakete

Severna Koreja je danes napovedala, da se kljub pritiskom in kritikam mednarodne skupnosti ne bo odrekla nameravani izstrelitvi rakete, ki bi v orbito ponesla satelit. Obenem je ponovno poudarila, da je izstrelitev, napovedana za sredino aprila, izključno miroljubne narave.

Severna Koreja "se ne bo odpovedala izstrelitvi satelita, namenjenega miroljubnim ciljem, ki je legitimna pravica vsake suverene države in nujnost za gospodarski razvoj", je dejal tiskovni predstavnik severnokorejskega zunanjega ministrstva, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Severna Koreja se je tako odzvala na izjave ameriškega predsednika Baracka Obame med jedrskim vrhom v sosednji Južni Koreji, kjer je Pjongjang znova pozval, naj se odreče izstrelitvi rakete med 12. in 16. aprilom, s čimer želi Severna Koreja obeležiti 100. obletnico rojstva svojega prvega voditelja Kim Il Sunga.

Tiskovni predstavnik severnokorejskega zunanjega ministrstva je Obamo pozval, "naj opusti svoj konfliktni način razmišljanja, s katerim nas poskuša blokirati, in prizna, da imamo prav toliko pravice do izstrelitve satelita, kot vse druge države", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pritisk na Pjongjang, naj se odpove izstrelitvi, se je sicer še povečal v zadnjih dneh, ko se svetovni voditelji srečujejo na jedrskem vrhu v sosednji Južni Koreji. Poleg Obame so tudi drugi udeleženci vrha severnokorejsko vodstvo pozvali, naj izstrelitev prekliče.

Obama je že napovedal, da bo izstrelitev pod vprašaj postavila dogovor, ki sta ga državi dosegli prejšnji mesec in v skladu s katerim bi Severna Koreja v zameno za delno zamrznitev jedrskih aktivnosti prejela ameriško pomoč v hrani.

Južna Koreja je medtem že napovedala, da bo sestrelila severnokorejsko raketo, če bo ta zašla nad njeno ozemlje, Japonska pa je svoji vojski odredila, naj bo pripravljena na uničenje severnokorejske rakete, če ta zaide nad državo. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.