|  Politika

Čista lopata: Zidar, Černigoj in Tovšakova so krivi

© Borut Krajnc

Ljubljansko okrožno sodišče je vse obtožene v zadevi Čista lopata, razen Ivana Krofliča, spoznalo za krive podkupovanja ali sprejemanja podkupnine. Sodišče je Ivanu Zidarju, Hildi Tovšak in Dušanu Črnigoju prisodilo leto in pet mesecev zaporne kazni.

Zidar in Črnigoj bosta morala plačati še 11.000 evrov stranske denarne kazni, Tovšakova pa 10.000 evrov. Tomaž Žibert, ki je bil na Kontroli zračnega prometa Slovenije zadolžen za obravnavo ponudb gradbenikov, je bil obsojen na dve leti in šest mesecev zapora ter stransko kazen v višini 15.000 evrov.

Ivan Demšar je bil obsojen na leto zapora ter 8000 evrov kazni. Če bo sodba pravnomočna, bo Borut Farčnik moral v zapor za deset mesecev, prav tako tudi Srečko Gabrič. Gabriča čaka še 7000 evrov kazni, Farčnik pa ima za tisočaka manj.

Je pa sodišče oprostilo Ivana Krofliča. Njegov del sodnih stroškov bo bremenil proračun, vsi ostali pa bodo morali poravnati tudi sodne stroške, vsak eno osmino zneska. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.