Tea Wutte

 |  Družba

Plačilo grehov: Če vas ni v nedeljo pri maši, plačajte

Župnik iz Ploč izostanek iz maše in verouka zaračunava 20 hrvaških kun, če pa gre za prazničen dan, se cena izostanka poveča na 50 kun.

Cenik

Cenik

Skoraj pol stoletja potem, ko se je zaradi napačnega ravnanja katoliške cerkve v Evropi začela reformacija, praksa nekakšne sodobne različice “odpustkov” še zmeraj ni izginila. Glavni začetnik reformacije cerkve je bil sicer nemški duhovnik Martin Luther, ki je 31. oktobra 1517 na vrata cerkve v nemškem mestu Wittenberg pribil list s 95 tezami, s katerimi je obsojal tedanje ravnanje rimskokatoliške cerkve. Glavna spodbuda za to dejanje je bilo prodajanje odpustkov in cerkvenih služb, s katerim je cerkev želela zaslužiti denar za gradnjo Bazilike sv. Petra v Rimu. Luther je sprva zahteval le reformo katoliške cerkve, ker pa ga je ta zavrnila, se je oblikovala nova cerkvena organizacija, luteranska cerkev.

Praksa katoliških duhovnikov pa se v zadnjih stoletjih očitno ni zelo spremenila. O tem priča najnovejši primer iz sosednje Hrvaške. "Vsako neopravičen izostanek iz svete maše se zaračunava 20 kun, na velike praznike pa 50 kun. Če v nedeljo nisi bil tukaj, potem prinesti potrdilo duhovnika iz tistega mesta, kjer si bil in prisostvoval sveti maši. Vprašanja za birmo 10 kun za tiste, ki imajo mobitel in brezplačno za tiste, ki ga nimajo… Do petnajstega marca je potrebno prinesti potrdilo za krizmenega botra, vsak dan zamude se kaznuje z 10 kunami,” med drugim piše v posebnem “Ceniku”, po katerem uraduje duhovnik hrvaške katoliške cerkve don Petar Mikić. Kontroverzni župnik Kraljice neba in zemlje iz Ploč, ki svojim vernikom po pisanju zaračunava odsotnost z maš in celo verouka, je sicer že nekaj časa znan po svojih izvirnih zamislih. Njegov spisek prepovedi in pogojev je v resnici precej dolg. Kot pišeta Jutarnji list in Danas.hr, se je na spisku znašlo kar 41 različnih zapovedi. Letos je župnik Mikić zavrnil sveto maziljenje ene od deklic, katere brat ne hodi redno na ure verouka, drugemu verniku pa ni želel pokopati matere, ker tistega leta ni dal nič denarja za cerkev, po župnikovi osebni računici pa bi moral plačati 1800 kun. Župnik je na podoben način opozoril nase že leta 2009, ko je na vrata cerkve v Pločah dal 80 narodnih, hrvaških imen in vsakemu, ki bi dal otroku eno od teh imen obljubil tisoč kun nagrade.

Župnik iz Ploč v zvezi s svojim zadnjim “cenikom” ni želel dajati izjav, se je pa zato oglasil splitski nadškof: "Napake in nedoslednosti se ne morejo pokrivati s kunami, še posebej pa se ne more odsotnost z nedeljske maše odkupovati z denar. Zato ponovno pozivamo vse duhovnike, da ljudem pristopajo z milostnim srcem, da ne bi zamračili lepoto vere, katere služabniki smo in ne gospodarji. Naša dolžnost je, da se opravičimo vsem, ki zaradi nepopolnosti nas duhovnikov trpijo kakršnekoli neugodnosti,” piše v nadškofovem sporočilu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.