|  Politika

ZSSS ne bo podpisal izhodišč za nov socialni sporazum

Dušan Semolič in Branimir Štrukelj

Dušan Semolič in Branimir Štrukelj
© Borut Krajnc

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ne bo podpisala izhodišč za nov socialni sporazum. Predsedstvo je namreč pretekli teden sklenilo, da je treba najprej razrešiti probleme, vezane na rebalans proračuna. Predlagani vladni varčevalni ukrepi znižujejo mnoge socialne pravice, je opozoril predsednik Dušan Semolič.

Predsedstvo ZSSS, ki predstavlja 23 sindikatov javnega in zasebnega sektorja, je na izredni seji minuli teden sprejelo več sklepov. Eden od njih se navezuje tudi na socialni sporazum. "Z morebitnim sprejemom ukrepov, ki ne bodo vsebovali temeljnih zahtev ZSSS, bo vlada ignorirala vsa prizadevanja za sklenitev socialnega sporazuma, zato bo ZSSS v tem primeru zavrnil podpis izhodišč za sklenitev socialnega sporazuma," pravi sedmi sklep predsedstva.

Podrobneje bodo predstavniki nekaterih sindikalnih central ZSSS razloge, zakaj ne bodo podpisali izhodišč, predstavili na torkovi novinarski konferenci.

Da za zdaj še ne bodo podpisali izhodišč za socialni sporazum, je danes v imenu Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) potrdil tudi njen predsednik Branimir Štrukelj. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, konfederacija, ki zastopa 74.000 javnih uslužbencev, soglaša z izhodišči, saj gre za "uravnotežen dokument, ki je dobra spodbuda in primerna osnova za sklenitev socialnega sporazuma". KSJS bo s formalnim podpisom kljub temu počakal do sprejema rebalansa proračuna, "ko bo jasno, ali bo vlada pri uveljavljanju ukrepov ravnala skladno z duhom opredelitev, ki so zapisane v izhodiščih". Po Štrukljevih besedah bo to pomembno vplivalo tudi na zmanjšanje nezaupanja, vezanega na uresničevanje dogovorov s strani slovenskih vlad, ki se je v zadnjih letih nakopičilo pri sindikatih.

Predsedstvo KSJS, ki se je pretekli teden preimenovalo v stavkovni odbor, je vlado danes tudi znova pozvalo, naj odloži izvajanje varčevalnih ukrepov in omogoči "dostojna in argumentirana pogajanja, ki ne bodo potekala v izrednih razmerah nemogočih časovnih rokov". "Enostransko vsiljevanje in vztrajanje vlade pri nesprejemljivih ukrepih, ki je v nasprotju z duhom izhodišč socialnega sporazuma, bo sicer z začetkom splošne stavke 18. aprila pripeljalo do socialnega konflikta," je še izpostavil Štrukelj.

Socialni partnerji so minuli teden po seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) pojasnili, da so uspeli uskladiti besedilo izhodišč za socialni sporazum. Ministra za delo, družino in socialne zadeve ter za gospodarski razvoj in tehnologijo Andrej Vizjak in Radovan Žerjav pa sta napovedala, da jih bodo delojemalci in sindikati povečini podpisali v torek, nekateri sindikati pa zaradi potrebnih postopkov na svojih organih s kakšnim dnevom zamude.

ESS je imel na dnevnem redu tudi točko o interventnih ukrepih ob rebalansu proračuna, a jo je prekinil. Glede na to, da je bil pogost očitek vladi, da je pripravila zgolj ukrepe, vezane na odhodkovno stran proračuna, je namreč vladna stran napovedala še oblikovanje ukrepov za priliv v proračun, ki jih bodo socialni partnerji obravnavali v četrtek. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.