|  Politika

Ustavno sodišče zavrglo pobudi sodnikov za oceno ustavnosti dela interventnega zakona

Ustavno sodišče je zavrglo pobudi Janje Roblek in sodnikov slovenskih sodišč ter Branka Reismana za začetek postopka za oceno ustavnosti prvega odstavka 7. člena interventnega zakona. Pobudi so na ustavno sodišče vložili, ker menijo, da določba sodnikom odvzema že pridobljeno pravico, da dobijo plačilo za plačne razrede, v katere so bili uvrščeni.

Ob vložitvi pobude začetek marca je predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek razložila, da so sodniki pripravljeni na varčevanje, vendar pa v enakem obsegu kot funkcionarji drugih vej oblasti. Ostali funkcionarji, torej ministri in poslanci, so namreč že plačani glede na plačne razrede, kot jim gre po zakonu. Sodniki pa so praktično še od leta 2006 "na isti stopnički", čeprav so formalno dobili odločbe o razvrstitvi v plačne razrede, je povedala.

Kot je v obrazložitvi sklepa ustavnega sodišča zapisal njegov predsednik Ernest Petrič, pobudniki ne izkazujejo pravnega interesa za začetek postopka za oceno ustavnosti izpodbijane zakonske določbe. V obrazložitvi piše, da omenjena določba ne učinkuje neposredno. V takšnih primerih se lahko pobuda vloži šele po izčrpanju pravnih sredstev zoper posamični akt, izdan na podlagi izpodbijanega predpisa, hkrati z ustavno pritožbo, pod pogoji iz 50. do 60. člena zakona o ustavnem sodišču, je še zapisano.

Zakon o interventnih ukrepih so poslanke in poslanci sprejeli 23. decembra lani. Po njem se socialni transferji z izjemo nadomestil za čas brezposelnosti, pokojnine in plače javnih uslužbencev v prvem polletju leta 2012 ne bodo usklajevali. Roblekova je že tedaj opozorila, da plače sodnikov še vedno niso usklajene s plačami funkcionarjev ostalih vej oblasti. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.