|  Politika

Nadaljevanje pogajanj o zmanjšanju plač javnih uslužbencev

Miniter Pličanič

Miniter Pličanič
© Borut Krajnc

Vlada in sindikati javnega sektorja bodo danes nadaljevali pogajanja o posegih v plače javnih uslužbencev. Vlada je v torek predlagala dokončno odpravo plačnih nesorazmerij s 1. julijem, pri čemer pa bi maso za plače znižali za 13 odstotkov. Sindikati so to zavrnili in poleg odprave nesorazmerij predlagali triodstotno znižanje oz. zamrznitev plač.

Nova različica vladnega predloga bi skupaj pomenila za okoli deset odstotkov manj sredstev za plače. Predlagano znižanje plač pa bi se po besedah ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča na plačah posameznih uslužbencev odrazilo različno, nekje med nič in 13 odstotki.

Vlada ima na mizi dva sindikalna predloga. Po prvem bi poleg odprave plačnih nesorazmerij s 1. julijem maso za plače znižali za tri odstotke. Po drugem predlogu pa bi zamrznili plače, kar ves čas predlaga Konfederacija sindikatov javnega sektorja, in se pogovarjali o vseh drugih predlogih, je dejala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar.

Da sindikati med sabo niso usklajeni, je po koncu pogajanj poudaril tudi državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič in dodal, da je sindikalnih predlogov še več. Tako bo po njegovih besedah vladna stran do današnjega nadaljevanja pogajanj pripravila nov predlog ali celo več predlogov.

Predstavniki sindikatov so v torek po pogajanjih ustanovili koordinacijo stavkovnih odborov, ki bo koordinirala vodenje stavke, napovedane za 18. april. Stavko je zaenkrat napovedalo 21 sindikatov. Pogajalsko skupino, ki se mora po zakonu pogajati s stavkovnim odborom, pa bo v četrtek ustanovila tudi vlada. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.