|  Politika

Vlada in sindikati javnega sektorja o novem predlogu vlade

Vlada in sindikati javnega sektorja nadaljujejo pogajanja o varčevalnem paketu. Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja se bodo danes pogovarjali o novem predlogu vlade, ki "pa mu ni mogoče reči približevalni predlog in ga je težko oceniti za boljšega od tistega, ki je bil na mizi v torek".

Predlog je vlada po besedah Štruklja sindikatom poslala tik pred začetkom današnjih pogajanj, novinarjem pa ga, kot je dejal, iz razumljivih razlogov še ne more razkriti. "Gre pa za modificiran predlog, ki ga je težko oceniti za boljšega od tistega, ki je bil na mizi v torek," je dejal. Zdaj je po njegovih besedah ključno, kako bo vlada utemeljila svoj novi predlog, "dan D" pa bo po njegovih besedah v četrtek, ko naj bi vlada sprejela predlog zakona o uravnoteženju javnih financ.

V delu pogajalske skupine javnega sektorja po besedah njenega vodje Draga Ščernjaviča vztrajajo na takojšnem izplačilu zadnjih dveh četrtin odprave plačnih nesorazmerij, nato pa naj se plače bodisi zamrznjeno bodisi znižajo za tri odstotke.

Če bodo sindikati javnega sektorja stavkali, bo morala stroške po besedah Štruklja kriti država, ki "je tudi povzročila to stavko". "Že zdaj krši veljavne dogovore in če delodajalec krši veljavne dogovore, mora tudi nositi stroške stavke," je dejal. Na vprašanje, ali je dogovor še mogoč in stavke vendarle ne bo, pa odgovarja, "da če bi vlada pristala na zamrznitev plač, potem bi bilo mogoče dobiti čas, da bi se lahko v miru pogovorili o bolj pravičnih rešitvah, ki bi se jih izvedlo v daljšem obdobju".

Stavka v zdravstvu bo sicer po besedah predsednika Sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonka Vukadinoviča potekala z nedeljskim režimom dela. Kot je dejal pred pogajanji, se bodo glede dela v bolnišnicah dogovorili z vodstvom, da se asistira tudi pri tistih nujnih oziroma zahtevnejših operacijah, ki potrebujejo usklajeno ekipo. Naročene paciente pa bodo morala vodstva odpovedati in delo opravljati kot ob nedeljskem dežurstvu. Intenzivna stavka bo sicer trajala od 9. do 15. ure, o nadaljnjih aktivnostih pa bo odločal stavkovni odbor, je še povedal Vukadinovič.

V socialnem varstvu pa bodo zaposleni stavko izvajali glede na samo dejavnost, je pojasnil Vukadinovič. V varstveno delovnih centrih bodo delovne aktivnosti zmanjšane na minimum, v domovih za starejše bo zmanjšan obseg storitev, nenujnih storitev pa ne bodo opravljali. Pri centrih za socialno delo bodo obseg dela v okviru stavke po besedah Vukadinoviča zmanjšali vsaj za 50 odstotkov, a se bodo o tem v četrtek še pogovarjali z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve.

Po njegovem mnenju gre pri predlaganih ukrepih vlade še vedno za preveliko zmanjšanje plač. Poudaril je, da vlada "enostavno ne pristaja" na to, da bi se zmanjšal pritisk na plače, čeprav imajo sindikati ustrezne predloge, ki bi prinesli več na prihodkovni strani.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak pa je v torek na svojem blogu zapisal, da v času prepričevanja vlade, da denarja "preprosto ni", nekateri še vedno "mislijo, da živijo nekje na nekem drugem planetu". Kot enega izmed primerov je izpostavil poročanje medijev, da si Slovenske železnice privoščijo nakup 600 ur za nagrade zaposlenim za 60.000 evrov, pri čemer pa jih ne zanima to, da so lani pridelali 10 milijonov evrov izgube, "saj bo vse poravnala država z davkoplačevalskim denarjem".

S takimi in podobnimi potezami kogarkoli v Sloveniji se po mnenju ministra ljudi ne bo dalo prepričati, da je treba varčevati. Kot navaja, sam "na vsakem koraku pri svojem delu" neprestano preži na vsako podrobnost in dokument, ki ga podpiše. Kot pokazatelja resnega varčevanja je izpostavil več kot desetodstotno znižanje materialnih stroškov v 50 dneh svojega ministrovanja in več kot 60-odstotno znižanje stroškov za reprezentanco. "Toda to so šele malenkosti. Ko pridejo na vrsto 'težke pogodbe', bomo govorili o milijonih privarčevanega denarja," je še zapisal. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.