|  Politika

18. aprila splošna stavka javnega sektorja

© Matej Leskovšek

Splošni stavki javnega sektorja, ki bo 18. aprila, se je do zdaj pridružilo 24 sindikatov javnega sektorja, ki so v torek ustanovili Koordinacijo stavkovnih odborov. Tako bo skupna koordinacija pod vodstvom Branimirja Štruklja od četrtka dalje, ko naj bi tudi vlada imenovala svojo pogajalsko skupino, vodila pogajanja z vlado o varčevalnih ukrepih.

Kot so sporočili iz koordinacije, je vanjo do tega trenutka vključenih 24 sindikatov javnega sektorja. Vodja koordinacije in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ob robu današnjih pogajanj z vlado za STA pojasnil, da se o priključitvi stavki odločajo še štirje sindikati. Končno število sindikatov, ki bodo v njej sodelovali, tako še ni znano.

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov bo pred in v času stavke vodila pogajanja z vlado, ki naj bi svojo pogajalsko skupino imenovala v četrtek. Za namestnika vodje koordinacije so sicer na sestanku imenovali predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka.

Na prvem sestanku je koordinacija razpravljala o pripravah na stavko in "z zadovoljstvom" ugotovila, da te potekajo skladno z načrti. Člani koordinacije pa so ob tem opozorili, da postopki za pridobitev soglasja za izvedbo protestnih shodov potekajo zelo počasi, zato se sprašujejo, ali bodo soglasja pravočasno izdana. Naslednji sestanek koordinacije bo po četrtkovi seji vlade, ko bo jasna tudi njena odločitev v zvezi z zakonom o uravnoteženju javnih financ, so še zapisali.

Vlada in sindikati javnega sektorja sicer danes nadaljujejo pogajanja o varčevalnem paketu. Po besedah Štruklja se bodo pogovarjali o novem predlogu vlade, ki "pa mu ni mogoče reči približevalni predlog in ga je težko oceniti za boljšega od tistega, ki je bil na mizi v torek". Zdaj je po njegovem ključno, kako bo vlada utemeljila svoj novi predlog, "dan D" pa bo v četrtek, ko naj bi vlada sprejela predlog zakona o uravnoteženju javnih financ, je še povedal. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.