Staš Zgonik

13. 4. 2012

Mladina 15

Število komentarjev

Politika

Dva v enem

Zdravniška zbornica išče administratorja in čistilko v eni osebi

Racionalizacija podpornega osebja

Racionalizacija podpornega osebja
© Borut Krajnc

Glavna tema v državi je že nekaj mesecev racionalizacija na vseh ravneh, od združevanja ministrstev navzdol. Ta seveda ni omejena na javno upravo, za zniževanje stroškov in racionalizacijo dela zaposlenih si prizadevajo v tako rekoč vseh organizacijah.

V nekaterih so na prvi pogled še posebej inovativni. Zdravniška zbornica je na svoji spletni strani nedavno objavila razpis za delovno mesto čistilka/administrator. Sprejeti kandidat/-ka bo moral poleg čiščenja poslovnih prostorov zbornice zagotavljati tudi administrativno-tehnične podlage za delo te ustanove. Gre torej za nov način varčevanja? Združevanje delovnih mest po zgledu združevanja ministrstev?

Sploh ne, pravi generalni sekretar Zdravniške zbornice Marjan Štriker. Kot je povedal, je razpis zgolj posledica starega pravilnika o sistemizaciji delovnih mest. Zahtevana je srednješolska izobrazba, zaposleni pa skrbi za administrativna dela, na primer za pečatenje kuvert in odpremo pošiljk ter lepljenje znamk, in hkrati opravlja še del čiščenja. Ne vsega. Zdravniška zbornica ima zaposleno tudi čistilko/čistilko. „Tudi meni se zdi naziv smešen,“ priznava Štriker, pri tem pa dodaja, da se preprosto še niso utegnili lotiti spreminjanja pravilnika. Morda bi veljalo pri tem spremeniti tudi to, da je v nazivu delovnega mesta čistilka ženskega, administrator pa moškega spola. Imajo pa v Zdravniški zbornici vsaj prosto delovno mesto, kar je v teh časih redka dobrina.

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.