MLADINA Trgovina

Staš Zgonik

13. 4. 2012  |  Mladina 15  |  Politika

Dva v enem

Zdravniška zbornica išče administratorja in čistilko v eni osebi

Racionalizacija podpornega osebja

Racionalizacija podpornega osebja
© Borut Krajnc

Glavna tema v državi je že nekaj mesecev racionalizacija na vseh ravneh, od združevanja ministrstev navzdol. Ta seveda ni omejena na javno upravo, za zniževanje stroškov in racionalizacijo dela zaposlenih si prizadevajo v tako rekoč vseh organizacijah.

V nekaterih so na prvi pogled še posebej inovativni. Zdravniška zbornica je na svoji spletni strani nedavno objavila razpis za delovno mesto čistilka/administrator. Sprejeti kandidat/-ka bo moral poleg čiščenja poslovnih prostorov zbornice zagotavljati tudi administrativno-tehnične podlage za delo te ustanove. Gre torej za nov način varčevanja? Združevanje delovnih mest po zgledu združevanja ministrstev?

Sploh ne, pravi generalni sekretar Zdravniške zbornice Marjan Štriker. Kot je povedal, je razpis zgolj posledica starega pravilnika o sistemizaciji delovnih mest. Zahtevana je srednješolska izobrazba, zaposleni pa skrbi za administrativna dela, na primer za pečatenje kuvert in odpremo pošiljk ter lepljenje znamk, in hkrati opravlja še del čiščenja. Ne vsega. Zdravniška zbornica ima zaposleno tudi čistilko/čistilko. „Tudi meni se zdi naziv smešen,“ priznava Štriker, pri tem pa dodaja, da se preprosto še niso utegnili lotiti spreminjanja pravilnika. Morda bi veljalo pri tem spremeniti tudi to, da je v nazivu delovnega mesta čistilka ženskega, administrator pa moškega spola. Imajo pa v Zdravniški zbornici vsaj prosto delovno mesto, kar je v teh časih redka dobrina.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.