|  Politika

Po državi stavkalo približno 100.000 javnih uslužbencev


© Arhiv Mladine

Po državi poteka splošna stavka javnega sektorja, ki je uperjena proti predlaganim vladnim varčevalnim ukrepom. V stavki naj bi po ocenah sodelovalo 100.000 javnih uslužbencev, čeprav natančno število stavkajočih še ni znano. Med drugim stavka 40.000 zaposlenih v izobraževanju, 30.000 zaposlenih v zdravstvu ter 8000 zaposlenih v policiji.

Po besedah predsednika Zveze sindikatov javnega sektorja - Pergam Matije Cevc v stavki sodeluje približno 100.000 javnih uslužbencev. Natančnega števila sicer sindikati še ne poznajo.

Po doslej zbranih podatkih v 714 vzgojno-izobraževalnih, znanstvenih in kulturnih zavodih danes stavka 41.286 zaposlenih, 7129 pa ne, so sporočili iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz). V stavki sicer po njihovih navedbah sodeluje 771 zavodov, ki so člani Sviza, v šolah in vrtcih pa je po doslej zbranih podatkih kljub stavki v oskrbi 3663 otrok.

Doslej zbrani podatki tako predstavljajo število stavkajočih in nestavkajočih v 714 od 771 zavodov, od koder so sindikalni zaupniki centrali sporočili podatke do 11.20. Po doslej znanih podatkih jih od 48.415 zaposlenih, ki so danes na delovnih mestih, stavka okoli 85 odstotkov. Kot še pojasnjujejo, je med njihovimi člani danes v stavko vključenih 721 zavodov s področja vzgoje in izobraževanja, 34 zavodov s področja kulture in 16 zavodov s področja znanosti oziroma raziskovanja.

100.000 javnih uslužbencev danes stavka

100.000 javnih uslužbencev danes stavka
© Arhiv Mladine

Stavka tudi okoli 30.000 delavcev v zdravstvu. Za stavko se sicer niso odločili le člani sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, čeprav tudi številni zdravniki po besedah predsednika Sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonka Vukadinoviča stavko načeloma podpirajo.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije Darinka Auguštiner pa je poudarila, da stavka ni uperjena proti bolnikom, ampak proti vladi in njenemu odnosu do delavcev v javnem sektorju in do državljanov. Tako, kot zatrjuje, stavka poteka v skladu z zakonskimi zahtevami na področju zdravstva, za bolnike pa je poskrbljeno.

Zaradi stavke delavcev v zdravstvu do zamud pri obravnavi bolnikov ne prihaja, so predstavniki sindikatov v zdravstvu zatrdili na današnji novinarski konferenci v UKC Ljubljana. Za nujne primere, ponekod tudi nenujne, je poskrbljeno, bolniki zaradi tega niso nič na slabšem, so dodali. Ob tem so opozorili na številne pritiske na stavkajoče.

Stavkajo tudi policisti, ki poudarjajo, da njihova stavka ni usmerjena proti državljanom, ampak proti vladi, so danes na novinarski konferenci opozorili predstavniki obeh policijskih sindikatov. Stavkati pa nameravajo vse do takrat, ko bodo izpolnjene njihove stavkovne zahteve in bo status policista urejen "kot je to potrebno". Sicer bodo stavko zaostrili.

Policisti so s stavko začeli danes ob 6. uri zjutraj. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je pojasnil, da stavkajo vsi policisti, ki jih je 7666. Poudaril je, da je stavka zakonita, legitimna in upravičena glede na poteze, ki jih vleče vlada. Po njegovih besedah gre sedaj le za prvo fazo stavke, navodila za izvajanje stavke pa so bo glede na dinamiko pogajanj po Petrovičevih besedah dopolnjevalo v smeri dodatnih ukrepov za pritisk na delodajalca. Nadaljnjih morebitnih ukrepov in načina stavke še ne želijo razkrivati.

Ker policisti v času stavke povečini ne bodo izrekali glob, Petrovič ocenjuje, da bo stavka "blagodejno doprinesla" k povečanju domače potrošnje. Kot je razložil Petrovič, bodo policisti izrekali opozorila, samoiniciativno pa kazni ne bodo izrekali. Po njegovih podatkih sicer država v enem mesecu na račun glob lahko izgubi štiri milijone evrov.

Med današnjo stavko pa naj bi bili nekateri delavci deležni pritiskov, da ne bi stavkali. Tako naj bi bilo v državnih organih, kjer naj bi po besedah predsednika Sindikata državnih organov Slovenije Frančiška Verka ponekod oblikovati celo sezname stavkajočih zaposlenih, čemur v sindikatu po besedah Verka ostro nasprotujejo.

Zaradi stavke je danes zaprtih tudi 93 odstotkov klavnic za prašiče in govedo. Predsednik Sindikata veterinarjev Slovenije Milan Štimec je pojasnil, da na Veterinarski upravi RS (Vurs) in Nacionalnem veterinarskem inštitutu danes stavka 66 odstotkov oziroma 300 veterinarjev in drugih zaposlenih.

Hkrati s stavko po večjih slovenskih mestih potekajo tudi protestni shodi. Protest so pripravili tudi na Ptuju, kjer se sicer vlada mudi na delovnem obisku. Za ta shod je namreč sprva kazalo, da organizatorji ne bodo pridobili dovoljenja upravne enote, a so ga vendarle dobili. Protesta pa ni v Novi Gorici, saj organizatorji zanj niso pravočasno zaprosili za dovoljenje.

Popoldne pa se bodo nadaljevala pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja, a glede na dosedanji potek pogajanja večjega zbližanja ni pričakovati. Premier Janez Janša pa je medtem napovedal, da vlada tokrat ne bo pokleknila pred sindikati javnega sektorja. Slovenija se je po njegovih besedah znašla v situaciji, ko je zmanjkalo manevrskega prostora za življenje na tuj račun ali na račun naslednjih generacij. (STA, mh)

  • Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj
  • Stavkajoči pred Kliničnim centrom v Ljubljani
  • Maribor
  • Slika 102346
  • Slika 102347
  • Slika 102348
  • Slika 102349
  • Slika 102350
  • Slika 102351
  • Slika 102352
  • Slika 102353
  • Slika 102354
  • Novinarji RTV Slovenija se pridružujejo zahtevam sindikatov javnega sektorja, ki jih opredeljujejo kot stavkovne zahteve, je v skupni izjavi ob današnji splošni stavki v javnem sektorju zapisal zbor novinarjev RTV Slovenija
  • Novinarji RTV Slovenija se pridružujejo zahtevam sindikatov javnega sektorja, ki jih opredeljujejo kot stavkovne zahteve, je v skupni izjavi ob današnji splošni stavki v javnem sektorju zapisal zbor novinarjev RTV Slovenija
  • Slika 102357
  • Branimir Štrukelj
  • Osnovna zahteva stavkajočih na Univerzi v Ljubljani (UL) je, da se ne sprejema ukrepov, ki slabšajo že tako slab položaj zaposlenih na univerzi in v znanosti
  • Osnovna zahteva stavkajočih na Univerzi v Ljubljani (UL) je, da se ne sprejema ukrepov, ki slabšajo že tako slab položaj zaposlenih na univerzi in v znanosti
  • Osnovna zahteva stavkajočih na Univerzi v Ljubljani (UL) je, da se ne sprejema ukrepov, ki slabšajo že tako slab položaj zaposlenih na univerzi in v znanosti
  • Slika 102362
  • Slika 102363

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.