|  Politika

Ključne stavkovne zahteve v sporu niso rešene

Koordinacija poslala vladi enoten pisni predlog glede znižanja plač

Ključne stavkovne zahteve po Štrukljevih besedah v tem sporu niso rešene, sindikati tako pričakujejo, da bo vlada bolj resno pristopila k tem pogajanjem.

Ključne stavkovne zahteve po Štrukljevih besedah v tem sporu niso rešene, sindikati tako pričakujejo, da bo vlada bolj resno pristopila k tem pogajanjem.
© Arhiv Mladine

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja je dopoldne oblikovala enoten pisni predlog glede znižanja plač in ga pred 12. uro posredovala vladi, je za STA povedal vodja koordinacije Branimir Štrukelj. V spremnem dopisu so posredovali ločeni mnenji obeh policijskih sindikatov. Zdaj pričakujejo odgovor vlade in nadaljevanje pogajanj.

"Koordinacija je danes izpolnila svoj del obljube, ki jo je dala včeraj vladi, da bo pripravila pisni predlog, ki je bil sicer na pogajanjih že zavrnjen, kar je nekoliko paradoksalno," je pojasnil Štrukelj. Vlada je po njegovih besedah zagotavljala, da se ne more odločiti o nadaljnjih približevanjih, če ne dobi pisnega predloga sindikatov. "Vse bolj dobivam občutek, da vlada iz nam neznanih razlogov zavlačuje, da se na nek način vleče iz pogajanj in da išče razloge, ki krivde ne bi obdržali na njeni strani," je dodal. Sindikati v pisnem predlogu vladi pristajajo na sedemodstotno znižanje plač ob hkratni odpravi obeh četrtin, ob tem pa so zapisali tudi pogoje za leto 2013, je povedal Štrukelj. Dodana so napredovanja v nazive, ki so ustavljena že dve leti in pa pogoj, da se umaknejo standardi in normativi v šolstvu, ki izrazito posegajo v javno izobraževalno mrežo, zlasti v vrtce in osnovne šole.

To je po njegovih besedah zdaj enoten predlog z izjemo dveh ločenih mnenj policijskih sindikatov, ki se razlikujeta od enotnega mnenja ostalih stavkajočih sindikatov. O podrobnostih ločenih mnenj Štrukelj ni želel govoriti, je pa njihovo stališče zanj razumljivo. Pojasnil je, da vlada ni izpolnila zavezujočih obljub iz prejšnjih stavkovnih dogovorov s policijskima sindikatoma, ki želita že nekaj časa rešiti nekatera specifična vprašanja, ki tarejo policijo in policiste. Štrukelj pričakuje, da se bo vlada do predloga opredelila že danes in se bodo pogajanja nadaljevala najkasneje v petek. Minister za delo in vodja vladne pogajalske skupine Andrej Vizjak je v današnjem pogovoru Štruklju dejal, naj se o nadaljevanju pogajanj dogovori z Lidijo Apohal Vučkovič, ki na vladni strani vodi podskupino za pogajanja o stavkovnih zahtevah glede plač in drugih prejemkov javnih uslužbencev. Ob tem je Štrukelj ocenil, "da je to ponovno nek signal, da to ni kakšna resna prioriteta vlade".

Opozoril je, da je v tem trenutku v stavki 100.000 javnih uslužbencev, ki so razen policistov stavko prekinili, ne pa še končali. Ključne stavkovne zahteve po njegovih besedah v tem sporu niso rešene, sindikati tako pričakujejo, da bo vlada bolj resno pristopila k tem pogajanjem. Zdi se, kot da je njena volja in želja, da bi se z nami dogovorila, po prvem dnevu stavke bistveno padla in da imajo zdaj neko drugo agendo, je še dejal Štrukelj. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.