|  Politika

Policijska sindikata s podpisi za začetek referendumskega postopka

Predstavniki obeh policijskih sindikatov bodo v državni zbor prinesli podpise za začetek postopka razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012. Koliko podpisov so zbrali, ni še točno znano, potrebujejo pa jih 2500. V sindikatih pravijo, da jih imajo še več.

Oba policijska sindikata sta se za začetek postopka odločila po sprejetju omenjene novele, ki predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, z maja na junij. Po besedah predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča je namen zbiranja podpisov pokazati vladi, da ne more enostransko uveljaviti svoje volje.

Spomnil je namreč na dogovor iz decembra lani glede interventnih ukrepov, kamor med drugim spada tudi odločitev, da politika ne bo posegala v plače in prejemke iz delovnega razmerja.

Kot je ocenil, želi vlada sedaj z neprepričljivimi argumenti pojasnjevati, zakaj bo posegala v že pridobljeno pravico. Poudaril je, da so vsi sindikati mnenja, da regres za letos 2012 ne more več biti predmet pogajanj, pogovarjajo se lahko le še za regres za leto 2013.

Po vložitvi 2500 podpisov bo predsednik državnega zbora moral določiti rok za zbiranje potrebnih 40.000 podpisov za razpis referenduma. Glede zbiranja teh podpisov pa je Petrovič optimističen. Meni, da je to pri 140.000 do 160.000 javnih uslužbencev realen scenarij. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.