|  Politika

Minister Turk s srbskim kolegom o vojnih arhivih

Ministra sta govorila tudi o nekdanjem razstavnem prostoru Jugoslavije v nacističnem taborišču Auschwitz

Superminister Turk bi čistil po jugoslovanskih arhivih.

Superminister Turk bi čistil po jugoslovanskih arhivih.
© Borut Krajnc

Minister za izobraževanje, znanost kulturo in šport Žiga Turk se je v Beogradu ob robu zasedanja Sveta ministrov za kulturo držav jugovzhodne Evrope sešel s srbskim ministrom za kulturo Predragom Markovićem. Ministra sta se pogovarjala o sodelovanju na področju kulture, pa tudi o dostopu do arhiva nekdanje Jugoslavije.

Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, so težave predvsem pri dostopu do vojnega arhiva, kjer je uveljavljen 50-letni moratorij. To je po navedbah ministrstva sicer razumljivo, kadar gre za dostopnost javnosti, ne sme pa to veljati za državo. Za čas, ko je bila del skupne države, bi morala Slovenija po mnenju Turka imeti prost dostop do arhiva. Pa tudi za del arhiva, ki je odprt javnosti, obstajajo nerazumljive omejitve, kot na primer največje število dokumentov, ki jih je mogoče dnevno zahtevati, prepoved fotografiranja dokumentov in neprimerni prostori za branje dokumentov, je menil slovenski minister. Marković pa je opozoril, da težavam botruje tudi dejstvo, da arhiv deluje v težkih razmerah in neprimernih prostorih.

Ministra sta govorila tudi o nekdanjem razstavnem prostoru Jugoslavije v nacističnem taborišču Auschwitz. Strinjala sta se, da je treba primerno predstaviti trpljenje zapornikov iz držav tega območja, soglašala pa tudi, da tega ne gre prepustiti prostovoljnim pobudam posameznim držav, kajti muzej mora biti organizirana celota. Enakega mnenja so tudi nekatere druge države, na primer Avstrija, ki ocenjujejo, da mora biti muzej v Auschwitzu organiziran kot muzejska celota. Ministra sta se dogovorila, da bosta to vprašanje še obravnavala, da bi zagotovili spoštljivo predstavitev trpljenja Slovencev, Srbov in drugih narodov v tem taborišču. Ministra sta se v pogovorih dotaknila tudi sodelovanja med državama pri produkciji nekaterih filmov. Turk se je sogovorniku tudi zahvalil, ker je Srbija pred kratkim v okviru nasledstva Sloveniji vrnila nekaj slik slovenskih umetnikov, so še sporočili z ministrstva. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.