Tea Wutte

 |  Družba

PEN iz Bruslja podpira 'komisijo za resnico'

PEN Vlaanderen odgovor na pobudo za ustanovitev “komisije za resnico”

Iniciativo je v regiji s svojimi podpisi podprlo tudi več kot 500.000 ljudi.

Iniciativo je v regiji s svojimi podpisi podprlo tudi več kot 500.000 ljudi.
© Arhiv Mladine

PEN Vlaanderen, belgijska organizacija flandrijskega področja PEN International je pozvala vse predsednike vseh držav regije na področju nekdanje Jugoslavije, da storijo vse, kar je v njihovi moči, da bi se ustanovila Regionalna komisija za ugotavljanje dejstev o vojnih zločinih in drugih hudih kršitvah človekovih pravic, storjenih v nekdanji Jugoslaviji (REKOM).

Flandrijski PEN je podprl Iniciativo za REKOM zato, ker ima, kot piše v pismu predsednikom regije, ta Iniciativa močan potencial da postane vir sprave v regiji. Pobuda za REKOM združuje več kot 1.500 organizacij civilne družbe iz vseh držav nastalih na področju nekdanje Jugoslavije, ki si prizadevajo za ustanovitev posebne 'komisije za resnico'. Njena naloga bi bila, da razišče, kako so bile množične kršitve človekovih pravic med leti 1991 in 2001 sploh možne, predstavi pričevanja žrtev, na podlagi dela ekspertov pa nato predstavi sklepe v posebnem poročilu, ki bi ga nato obravnavali parlamenti naslednic nekdanje Jugoslavije. Skozi ta proces želijo pobudniki odkriti tudi usodo okoli 13 500 še zmeraj pogrešanih žrtev iz časov vojn po razpadu SFRJ.

»S tem pismom želimo izraziti svojo glasno in močno podporo Iniciativi za REKOM, ker verjamemo, da je ugotavljanje, publiciranje in sprejemanje dejstev na regionalni ravni nujno za vse državljane regije, da bi tako oblikovali temelje za povrnitev dostojanstva žrtev, izpolnili njihove potrebe, ugotovili usodo prisilno izginulih oseb in preprečili, da se znova ponovijo strahote preteklosti«, piše v pismu, poslanemu Iniciativi za REKOM. PEN Vlaanderen ocenjuje, da ima Iniciativa za REKOM tudi potencial, da postane svež in verodostojen vir podatkov za sodstvo, raziskovanje zgodovine in na dejstvih utemeljeno politiko v regiji, še posebej pa za kreativno moralno in psihološko preiskovanje konteksta življenja ljudi v regiji. Iniciativa za REKOM ima možnost, da odigra odločilno in pomembno vlogo v prihodnosti ter sposobnost za premagovanje preteklosti prav v imenu te prihodnosti, navaja PEN v svojem sporočilu.

PEN Vlaanderen je belgijska veja flandrijskega področja PEN International, svetovnega združenja piscev, ki zastopa vrednote svobode govora, medsebojnega spoštovanja in skupnega življenja celotnega človeštva v miru. Člani PEN-a iz celotnega sveta si neposredno prizadevajo za vzpostavljanje dobrega razumevanja med narodi in njihovo medsebojno spoštovanje. Predstavljajo tudi več kot 200 belgijskih piscev – pisateljev, novinarjev in javnih osebnosti. V pismu so podrobno opisani tudi razlogi za podporo belgijskih pisateljev in novinarjev omenjeni iniciativi. »Tako kot naši kolegi v državah nekdanje Jugoslavije verjamemo, da imajo državljani v teh državah potrebo in pravico, da zvedo vsa dejstva o vojnih zločinih in drugih množičnih kršitvah človekovih pravic v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Vsi imajo pravico in potrebo, da zvedo vse podrobnosti o posledicah teh vojn. In zato vam pišemo. Več kot desetletje, odkar je orožje obmolknilo, post-jugoslovanske družbe niso imele priložnosti, da se soočijo s posledicami vojne preteklosti, večinoma zato, ker vse do danes ni znana usoda velikega števila tistih, ki so bili v teh letih ubiti, prisilno izginuli, mučeni in preganjani. Le malo imen tistih, ki so umrli je znanih, več kot 13.000 družin prisilno izginulih oseb pa še vedno išče svoje ljubljene. Ob tem pa še zmeraj ne obstaja organiziran, sistematičen mehanizem za žrtve, da bi lahko zahtevale poštene reparacije; pomanjkanje zanesljivih podatkov pa se še naprej uporablja za politično manipulacijo, nacionalistično promocijo, sovraštvo in netoleranco. Iniciativa za ustanovitev Regionalne komisije za ugotovitev dejstev o vojnih zločinih in drugih hudih kršitvah človekovih pravic v nekdanji Jugoslaviji je bila podana zato, da bi dejstva o žrtvah končno spoznali in sprejeli na vseh straneh in da ne bo več mogla biti zanikana. To je tudi priložnost za javnost in vlade, da priznajo krivice, storjene žrtvam, slišijo glasove preživelih in družin žrtev, jim dovolijo, da javno izpovejo svoje trpljenje, da jih slišijo neposredno in ne ob pomoči posrednikov, ter da jim namesto prikrivanja in poniževanja pokažejo sočutje in solidarnost… Tako kot naši kolegi v državah nekdanje Jugoslavije vas tudi mi prosimo, da storite vse, kar je v vaši moči, da Iniciativa za REKOM začne delovati in prične z delom na podlagi Statuta, ki ga je po več letih posvetovanj z državljani iz vse regije sprejela skupščina Koalicije za REKOM,« piše v pismu, ki so ga dobili tudi v uradu predsednika Slovenije.

PEN Vlaanderen odgovore na pobudo med drugimi pričakuje tudi od slovenskih oblasti. Pismo je bila namreč poslano predsednici Kosova Atifete Jahjaga, članom predsedstva Bosne in Hercegovine Bakiru Izetbegoviću, Nebojši Radmanoviću in Željku Komšiću, predsedniku Srbije Borisu Tadiću, predsedniku Slovenije Danilu Türku, predsedniku Makedonije Georgu Ivanovu, predsedniku Črne gore Filipu Vujanoviću in predsedniku Hrvaške Ivu Josipoviću. Lani so podobno pismo predsednikom držav poslali tudi številni umetniki in intelektualci, med katerimi jih je bilo več kot 30 tudi iz Slovenije. Iniciativo je v regiji s svojimi podpisi podprlo tudi več kot 500.000 ljudi, predsednik Črne gore Filip Vujanović pa je predsednike držav v regiji nedavno že pozval tudi na meddržavno sodelovanje pri tej pobudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.