|  Politika

Nadaljevanje pogajanj o plačah in o normativih

© Marko Pigac

Koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja in vlada bosta v okviru pogajalske podskupine nadaljevali pogajanja o predvidenih rezih v plače javnih uslužbencev. S pogajanji bo nadaljevala tudi podskupina za standarde in normative v šolstvu.

Kot je za STA potrdil vodja obeh podskupin na sindikalni strani Branimir Štrukelj, bo nadaljevanje pogajanj podskupine za standarde in normative v šolstvu sklicano po 14. uri oziroma po prekinitvi pogajanj podskupine za plače javnih uslužbencev. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so sprva napovedali protest, ker sta bili obe pogajalski podskupini sklicani za isto uro.

Vodja vladnega dela podskupine za plače Lidija Apohal Vučkovič je pred prazniki za STA pojasnila, da se bo vlada na današnjem nadaljevanju pogajanj odzvala na zadnji sindikalni predlog. Po njenih besedah pa vlada in sindikati s predlogi niso zelo daleč narazen.

Vladna stran je kot zadnji pogajalski predlog ponudila odpravo obeh četrtin plačnih nesorazmerij, desetodstotno znižanje plač ter 50-odstotno znižanje mase sredstev za regres. Ob tem so vladni pogajalci poudarili, da je to minimum in da nižje ne morejo.

Sindikalna stran je 25. aprila na pogajanjih predlagala znižanje plač za osem odstotkov, hkratno odpravo plačnih nesorazmerij in ohranitev višine regresa na lanskoletni ravni. Ob tem pa vztrajajo tudi na odmrznitvi napredovanj v letu 2013.

Na pogajanjih o normativih doslej posebnega napredka ni bilo. Sindikalna stran predlaga, da vlada te varčevalne ukrepe umakne iz zakona o uravnoteženju javnih financ in si vzame čas za uskladitev teh sistemskih spremembah.

Študentje, profesorji in delavci AGRFT bodo pred poslopjem državnega zbora v protest proti varčevalnim ukrepom na področju visokega šolstva od 8. do 20. ure brali Hlapce Ivana Cankarja. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.