|  Politika

Zadnji dan pogajanj o stavkovnih zahtevah javnih uslužbencev

Minister Vizjak

Minister Vizjak
© Borut Krajnc

Za pogajalsko mizo bo še zadnjič sedla pogajalska skupina o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja, ki jo na vladni strani vodi minister Andrej Vizjak. Ločena pogajanja o plačah in o normativih v šolstvu v četrtek niso prinesla dogovora, danes pa sindikati pričakujejo še vladni približevalni predlog na področju socialnih pravic.

Vladna stran še vedno upa na dogovor s 24 sindikati javnega sektorja, ki so napovedali stavko. Pri plačah vlada računa na prihranek skoraj 200 milijonov evrov v letu 2012. Glede na predlog zakona za uravnoteženje javnih financ je vlada ponudila nekaj približevalnih predlogov znotraj tega prihranka, kar pa je za sindikate še vedno nesprejemljivo.

Glede standardov in normativov v šolstvu pogajalci niso zbližali stališč. Sindikati še vedno vztrajajo pri umiku napovedanih sprememb, saj bodo po njihovem mnenju znižale kakovost javnih storitev v vzgoji, izobraževanju in znanosti.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj je pojasnil, da bodo pozvali poslance, naj zakona ne podprejo tudi zaradi decembrskega dogovora s poslanskimi skupinami z izjemo SDS, da poslanci ne bodo podprli zakonov, ki ne bodo usklajeni s socialnimi partnerji. Sindikati napovedujejo referendumsko pobudo o zakonu, ki po njihovem mnenju posega v njihove ustavne pravice in tudi pravice iz kolektivnih pogodb. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.