|  Politika

Vlada in sindikati ne morejo bolj zbližati stališč

© Borut Krajnc

Vladna stran je na današnjih zadnjih pogajanjih s koordinacijo stavkovnih odborov javnega sektorja pristala na umik predlaganih sprememb glede standardov in normativov v šolstvu iz zakona za uravnoteženje javnih financ, če bi s tem dosegli dogovor o ostalih ukrepih in preprečili referendum o zakonu, je med pogajanji povedal minister Andrej Vizjak.

Kot je pojasnil vodja vladne pogajalske strani, minister za delo Vizjak, so prav glede standardov in normativov v šolstvu še najmanj zbližali stališča. Najbližje so glede znižanja plač javnih uslužbencev, glede posegov v družinsko politiko pa so že nakazali približevalne predloge, ki niso več deležni tako kategoričnega odpora kot doslej.

Minister za izobraževanje Žiga Turk je pojasnil, da so se o standardih in normativih v šolstvu pripravljeni pogajati posebej, toda tudi o tem se je treba dogovoriti hitro in ne izgubljati časa. Učinki bi mogli biti po Turkovih besedah vidni že letos oz. bi se morali o tem pogovoriti v naslednjih nekaj tednih. Kot je dejal Vizjak, bi se o normativih tako pogajali v sklopu dogovarjanj za sklenitev socialnega sporazuma, ki naj bi bila končana do konca junija.

Sindikati so po besedah vodje koordinacije stavkovnih odborov Branimirja Štruklja zavrnili današnji vladni predlog. Kljub vsemu pa so se dogovorili, da bo vlada do 15. ure pripravila pisni predlog, ki ga bo koordinacija stavkovnih odborov obravnavala na sestanku ob 15.30 in se do njega uradno opredelila. Je pa bila vlada glede zadnjega predloga po Štrukljevih besedah zelo skrivnostna. Tako ne vedo, ali bo le zapisala vse približevalne predloge ali pa bo ponudila tudi kaj novega.

Vizjak je sicer povedal, da bo v tem predlogu strnjeni dosedanji predlogi vlade, tudi zadnji približevalni predlogi, vključno s predlogom glede plač in glede normativov ter standardov v šolstvu. Toda na nasprotni strani "ni minimalne pripravljenosti za popuščanje", je ocenil. Zato bo po njegovih besedah odločitev sindikatov glede tega predloga zelo pomembna, ob čemer je še dejal, da je šla vlada s približevalnimi predlogi že do skrajnega roba.

Štrukelj je v izjavi medijem še pojasnil, da so sindikati ponovili svoj zadnji predlog glede plač, to pa je osemodstotno znižanje, hkratna odprava plačnih nesorazmerij in ohranitev regresa na lanskoletni ravni. Pričakujejo tudi, da bo v primeru dogovora to izpeljano v kolektivnih pogodbah in da te ohranijo. Da bi jim odvzeli kolektivne pogodbe za nedoločen čas je namreč za sindikate nesprejemljiva.

Za pogajanja o sindikalnih zahtevah so po Vizjakovih besedah doslej porabili okoli 150 ur na okoli 20 pogajalskih sestankih. Vizjak ocenjuje, da so bila pogajanja koristna, marsikatera stvar se je zbistrila in še dodatnih 150 ur ne bi pomagalo, da bi prišli še korak bliže.

Koalicija se bo glede morebitnih dopolnil k zakonu za uravnoteženje javnih financ odločila v nedeljo na srečanju vlade s poslanci koalicije. V ponedeljek se sicer izteče rok za vložitev dopolnil k predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ. V ponedeljek popoldne ga bodo obravnavali člani odbora DZ za finance, DZ pa ga bo obravnaval na izredni seji, ki se bo predvidoma začela v četrtek.

Vmes so se jim pridružili tudi sindikati javnega sektorja, ki ne stavkajo, so pa pogajanja že zaključili. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.