|  Politika

Vlada in sindikati javnega sektorja znova za pogajalsko mizo

Branimir Štrukelj

Branimir Štrukelj
© Borut Krajnc

Pred nedeljskim koalicijskim vrhom se bosta še enkrat sešli pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja in vlade. Tudi petkova pogajanja namreč niso prinesla dogovora, saj je koordinacija stavkovnega odbora javnega sektorja zavrnila zadnji vladni predlog, s katerim je vlada predlagala devetodstotno znižanje plač v javnem sektorju.

Vodja vladne pogajalske skupine, sicer minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je sicer v petek sprva izrazil razočaranje nad početjem sindikatov, saj so se po njegovi oceni pogajali s figo v žepu. Pozno zvečer pa je za TV Slovenija vendarle dejal, da se bo vladna stran sobotnih pogajanj udeležila, če bo sindikalna stran predložila svoj približevalni predlog.

Vlada je sicer v petek glede na predlog zakona za uravnoteženje javnih financ ponudila svoj približevalni predlog, ki je predvideval devetodstotno znižanje plač v javnem sektorju, s 1. junijem znižanje premij dodatnega pokojninskega zavarovanja za 50 odstotkov in izločitev predlogov o standardih in normativih iz zakona o uravnoteženju javnih financ.

Tudi ta predlog za sindikate ni bil sprejemljiv, saj vztrajajo pri osemodstotnem znižanju plač. Obenem poudarjajo, da bi bilo predloge o standardih in normativih treba izpeljati z aneksi h kolektivnim pogodbam.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj je sicer že napovedal, da bodo pozvali poslance, naj zakona za uravnoteženje javnih financ ne podprejo tudi zaradi decembrskega dogovora s poslanskimi skupinami z izjemo SDS, da poslanci ne bodo podprli zakonov, ki ne bodo usklajeni s socialnimi partnerji. Sindikati napovedujejo referendumsko pobudo o zakonu, ki po njihovem mnenju posega v njihove ustavne pravice in tudi pravice iz kolektivnih pogodb.

V kakšni obliki naj bi poslanci DZ omenjeni zakon obravnavali, se bodo vlada in koalicijski poslanci predvidoma dogovorili na nedeljskem srečanju, ki ga je v petek sklical premier Janez Janša. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.