7. 5. 2012

Družba

Delo: Vatikan ukrepal proti slovenskima škofoma

Alojzij Uran in Franc Kramberger

Alojzij Uran in Franc Kramberger
© Matej Leskovšek

Sveti sedež je po poročanju današnjega Dela konec aprila Slovenski škofovski konferenci (SŠK) poslal dekret, s katerim je dvema upokojenima škofoma SŠK naložil, naj se umakneta iz javnega življenja. Poleg tega je škofoma odvzel škofovsko palico, svete maše lahko odslej darujeta le v klavzuri oziroma v samostanu, nista pa tudi več člana SŠK.

Eden od škofov, ki ga je Vatikan poslal v tišino - to se je zgodilo prvič v zgodovini Slovenske škofovske konference - je brez škofovske palice in prstana ostal zaradi "objektivne odgovornosti" za finančno stanje, v katerem je njegova nekdanja nadškofija. Gre za Franca Krambergerja, upokojenega mariborskega škofa, ki ga verniki in duhovščina sicer poznajo kot velikega, a preprostega človeka molitve, piše Delo.

Drugi škof, ki ga zadeva dekret Vatikana, je upokojeni nadškof metropolit Alojz Uran, so za STA pojasnili v tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference. Uradno izjavo o zadevi bodo objavili danes po 14. uri.

Slovenska veleposlanica pri Svetem sedežu Maja Lovrenčič Svetkova je danes za STA povedala, da je za to novico izvedela iz Dela. "Gre za interne zadeve Cerkve o imenovanjih in to nima nič opraviti z nami. Cerkev je ločena od države," je dejala in dodala, da jih Vatikan o tem ni dolžan obveščati. (STA, mh)

Mladina je na svoji spletni strani uvedla nov način urejanja komentarjev za bralce, ki se želijo odzvati na pisanje v reviji. Obstoječe nemoderirane komentarje smo zamenjali s pismi bralcev, ki jih tiskana izdaja Mladine pozna že dolgo.

Odločitev za zamenjavo smo sprejeli, ker komentarji pod članki že dolgo niso več edina možnost za odzive bralcev na naše vsebine. S širitvijo družabnih omrežij in osebnih strani uporabnikov interneta je možnosti, da se kdo odzove na naše pisanje, zelo veliko. Tudi izkušnje nam kažejo, da na družabnih omrežjih in prek klasičnih pisem bralcev dobivamo pretežno bolj argumentirane in tehtne odzive na naša pisanja. Mladina si od svojih začetkov prizadeva dati glas vsem posameznikom in družbenim skupinam. Klasični spletni komentarji pa so v zadnjih letih (s spoštovanja vrednimi, a vse bolj redkimi izjemami) postali odlagališče zapisov, ki v javnem diskurzu nimajo kaj iskati.

Kako bo deloval nov sistem?
– Pisma bralcev bodo objavljena pod članki, na katere se nanašajo.
– Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.
– Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.
– Prebrali bomo vsa pisma.
– Pod članki bomo na podlagi uredniške presoje objavili tista pisma, ki bodo konstruktivno prispevala k obravnavani temi.

Z drugimi besedami: tudi v Mladini je odklenkalo piscem, ki so s svojim pisanjem spodbujali sovraštvo, žalili in na splošno kvarili bralno izkušnjo naših bralcev. Mladina je vedno bila in bo v službi njenih bralcev in ti se še vedno lahko odzivajo na naše članke. Pisma bralcev svojega imena niso dobila po nesreči. Pišite nam na pisma@mladina.si.

Sistem komentiranja neposredno pod članki smo zamenjali s pismi bralcev in popravki. Praviloma bomo mnenje, stališče, odziv, pojasnilo, polemiko, kritiko, odgovor, popravek itd. bralcev objavili, če nam bo znana njihova identiteta; če bomo presodili, da popravek odpravlja naše napake, dopolnjuje pomanjkljivosti ali odpravlja enostranskosti v naših prispevkih; če bomo presodili, da objava pisma prispeva k razumevanju družbenih problemov, k družbenemu dialogu in širi polje svobode govora; če objava pisma ne bo posegala v ustavno zavarovane pravice tretjih z navedbami, ki jih ne moremo preveriti; in ko bomo pismo jezikovno pregledali.