|  Politika

Poslanci o zakonu za uravnoteženje javnih financ

© Borut Krajnc

Poslanci na izredni seji DZ nadaljujejo razpravo o predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ. Še vedno so pri dopolnilih k prvemu členu zakona, ki bo glede na dogovor s socialnimi partnerji letos prinesel 500, v prihodnjem letu pa 750 milijonov evrov prihranka. Vloženih je okoli 110 dopolnil, vlagati pa jih je mogoče do začetka glasovanja.

Poslanka SD Andreja Črnak Meglič je prepričana, da ne bi bilo treba tako zategovati pasu, če bi bile sprejete sistemske reforme v preteklem mandatu. V poslanski skupini SD po njenih besedah nasprotujejo zakonu, ker je napačno usmerjen, neuravnoteženost tega paketa pa se po njihovem mnenju kaže v antirazvojni naravnanosti.

Poslanec SDS Jožef Jerovšek je izpostavil, da so posegi v zakon, ki spreminja 39 zakonov, potrebni. "Zavedam se, da bo DZ moral v prihodnje poseči še v številne zakone, preden bodo naše javne finance res ozdravljene. S tem zakonom postavljamo samo nujne pogoje, da bomo pred evropskimi partnerji postali spet verodostojni," je pojasnil.

Kot je pojasnil poslanec NSi Janez Vasle, je pri stikih z ljudmi dobil občutek, da z razumevanjem sprejemajo te ukrepe. Državljani se zavedajo, da so potrebni rezi, da so potrebne racionalizacije, je dejala tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak (NSi). Po njenih besedah pa sta koalicija in opozicija vendarle našli nekaj skupnih točk, na katerih lahko gradijo naprej.

Poslanec Pozitivne Slovenije Stanko Stepišnik je opozoril, da je zakon izredno obsežen in zanj predstavlja velik bralni izziv. Zakon je po njegovih besedah pravi nomotehnični čudež, ni pregleden, jasen, razumljiv in predvidljiv, zato ga spravlja v dvom pravne varnosti in mu ne upa dati svojega glasu.

Koalicijske poslanske skupine z dopolnili predlagajo, da se v zakon vnesejo rešitve, za katere se je vlada v četrtek dogovorila s sindikati javnega sektorja, s katerimi je podpisala stavkovni sporazum ter dogovor o znižanju plač in drugih varčevalnih ukrepih.

Tako koalicija predlaga črtanje vseh členov, ki posegajo na področje standardov in normativov v vzgoji in izobraževanju. Poleg tega bi z dopolnili v zakon vnesli osemodstotno znižanje plač javnih uslužbencev ob hkratni odpravi plačnih nesorazmerij. Med drugim je predvideno tudi črtanje sporne določbe o pogojih za upokojevanje.

Državni zbor bo danes odločil o rebalansu letošnjega proračuna ter zakonu za uravnoteženje javnih financ. Še pred tem bodo poslanci z dopolnili med varčevalne ukrepe vnesli rešitve iz dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.