|  Družba

Umrl "oče" Cedevite

 

V Zagrebu je v 80. letu starosti umrl magister farmacije Martin Stanković, ki je izmislil recept za prašek za napitek Cedevita. Oče ene najbolj znanih in originalnih hrvaških blagovnih znamk je živel in umrl v anonimnosti, za priljubljeno mešanico pa nikoli ni dobil nobenega uradnega priznanja.

Od Stankovića so se v časopisih poslovili uprava in delavci podjetja Cedevita, ki je del Atlantic skupine. Ob tem so izrazili zahvalo "za blagovno znamko, ki je obeležila celotno časovno obdobje" ter napovedali, da jo bodo še naprej "skrbno razvijali".

Stanković je Cedevito "izumil" konec 60. let prejšnjega stoletja, prašek za priljubljeni napitek pa se je na trgu prvič pojavil leta 1970, in sicer z okusom pomaranče. Do leta 2010 so razvili osem okusov priljubljenega praška za pripravo osvežilne pijače, ki so jo v začetku prodajali zgolj v lekarnah.

Danes je Cedevita v redni ponudbi mnogih lokalov, na Hrvaškem pa jo pogosto omenjajo kot enega redkih originalnih hrvaških izdelkov, ki so znan tudi v svetu.

"Če bi si na Zahodu izmislil podoben izdelek, bi se verjetno ponašal z donosno menedžersko pogodbo in bi me zagotovo modro marketinško izkoristili. Tako pa živim anonimno in s 4000 kun (534 evrov) pokojnine," je v enem od svojih zadnjih pogovorov za hrvaške medije dejal Stanković. Dodal je, da je bil kot znanstvenik sicer zadovoljen tudi s pohvalami. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.