|  Svet

Hollandeovo letalo zadela strela

Letalo, s katerim je novi francoski predsednik Francois Hollande danes potoval v Berlin na srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel, je zadela strela. Pri tem ni bil na srečo nihče poškodovan, a se je moralo letalo vrniti v Pariz, predsednik in njegovo spremstvo pa so se nato vkrcali na drugo letalo. To je že odletelo proti Nemčiji.

Po besedah predstavnika francoskega obrambnega ministrstva Gerarda Gacheta je letalo tipa falcon 7X malo po vzletu zadela strela, zato se je vrnilo na pregled v letalsko oporišče Villacoublay.

Hollande se je zatem skupaj s spremstvom vkrcal na drugo letalo, falcon 900, ki je kmalu poletelo proti Nemčiji, navaja ameriška tiskovna agencija AP.

Hollande je danes prisegel kot predsednik Francije, nato pa za novega premiera imenoval svojega zaveznika in dosedanjega vodjo socialistov v parlamentu Jeana-Marca Ayraulta. Po tej predsedniški nalogi se je odpravil v Berlin na sestanek z Merklovo, s katero namerava spregovoriti o fiskalnem paktu in grški politični krizi. (STA, mh)