|  Politika

V drugi krog volitev za predsednika SD Pahor in Lukšič, Pahor napovedal kandidaturo na predsedniških volitvah

V prvem krogu je odpadel Patrick Vlačič

V prvem krogu je odpadel Patrick Vlačič
© Borut Peterlin

Na kongresu SD v Kočevju nihče od štirih kandidatov za predsednika stranke ni dobil večinske podpore delegatov. V drugi krog sta se uvrstila dosedanji predsednik Borut Pahor in nekdanji minister Igor Lukšič. Za podpredsednike stranke pa so bili že v prvem krogu izvoljeni Tanja Fajon, Mojca Kleva, Bojan Kontič in Dejan Židan.

Pahor je od 381 glasovnic v prvem krogu prejel 148 glasov delegatov, Lukšič pa 138. Za predsednika stranke SD sta se sicer potegovala še Patrick Vlačič, ki je prejel 78 glasov, in Zlatko Jenko, za katerega je glasovalo 17 delegatov.

Kot je po izvolitvi v drugi krog volitev za predsednika stranke dejal Lukšič, je stranka "še vedno na preizkušnji, da se odloči, ali bo šla v veliko spremembo ali ne bo šla". Gre za to, ali bodo šli v levo smer in s svojim programom delali v dobrobit Slovenije ali pa se bodo samo nekritično držali tega, kar dela vlada, pravi Lukšič. Po njegovem prepričanju je današnji kongres pokazal podporo tej spremembi, zdaj pa je treba to potrditi še z glasovi na volitvah.

Pahor pa je bil nad podporo v prvem krogu presenečen, saj da je bilo po njegovi napovedi za kandidaturo predsednika republike pričakovati, da se bodo delegati hitro odločili za spremembe. Spomnil je, da se je v času svojega vodenja velikokrat odločil za poteze, ki so vsaj na prvi pogled naletele na nezadovoljstvo v stranki. Danes imajo delegati po njegovih besedah možnost, da se odločijo drugače, za spremembe, a po njegovem mnenju je vprašanje, za kakšne spremembe. Kot pravi, je pomembno, da v času, ki prihaja, znajo biti za razliko od drugih glas razuma, da podprejo, kar je za državo dobro, in zavržejo, kar je slabo.

Tudi Vlačič se je delegatom zahvalil za podporo, ni pa razkril, koga bo podprl v drugem krogu. Delegatom je dejal, naj se odločijo svobodno. Zlatko Jenko po razglasitvi rezultatov delegatov ni nagovoril.

Za podpredsednike SD pa so se poleg izvoljenih potegovali še Ljubica Jelušič, Breda Pečan, Zoran Kramar in Luka Juri.

Za glavnega tajnika SD je bil danes vnovič izvoljen Uroš Jauševec, predsednik konference SD pa je postal Dejan Levanič.

Današnji strankin kongres, ki se ga udeležuje okoli 380 delegatov, sicer poteka v znamenju Pahorjeve napovedi kandidature za predsednika republike na jesenskih volitvah. Pahor je sicer danes izrazil prepričanje, da se obe njegovih kandidaturi ne izključujeta, kandidatura za predsednika stranke je po njegovem mnenju najboljša rešitev tudi za stranko.

Nekateri delegati so izrazili presenečenje nad Pahorjevo napovedjo kandidature za predsednika republike, očitali so mu, da je to storil brez soglasja stranke. Neuradno je bilo med delegati slišati ocene, da je s tem stranko potisnil v kot in jo izkoristil.

Kot so poudarili nekateri, bi moral biti današnji kongres namenjen vprašanju, kaj bo v prihodnje počela SD, in ne temu, kaj bo v prihodnje počel Pahor. Delegati so sicer na današnjem kongresu že potrdili predlog, da se v enem letu skliče programski kongres SD. V razpravi so nekateri poudarili tudi, da mora stranka še naprej zagovarjati vrednote socialne demokracije. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.