|  Svet

Srčno navijanje uslužbenke hrvaškega kulturnega ministrstva

Zgoraj brez v podporo hrvaški nogometni reprezentanci

Divji ženski, kot ju imenujejo na Hrvaškem, sta dejali, da sta se razgalili zgolj in samo v podporo hrvaški izbrani vrsti.

"Divji ženski", kot ju imenujejo na Hrvaškem, sta dejali, da sta se razgalili zgolj in samo v podporo hrvaški izbrani vrsti.
© facebook

Navijačici hrvaške nogometne reprezentance sta postali nadvse iskani na spletu, potem ko sta v poljskem Poznanju hrvaško nogometno reprezentanco vzpodbujali zgoraj brez. Ena od njiju, Jelena Mikša, je zaposlena na hrvaškem ministrstvu za kulturo, kjer so napovedali, da bo o sankcijah za javno uslužbenko odločala etična komisija na ministrstvu.

Jelena Mikša in njena sestra Viktorija Mikša, obe iz Krapine, sta bili v nedeljo v Poznanu v skupini številnih hrvaških navijačev, ki so si ogledali tekmo evropskega nogometnega prvenstva med Hrvaško in Irsko. Na različnih spletni straneh, blogih in Facebooku so se kasneje pojavile številne fotografije, na katerih sta bili dekleti zgoraj brez tako v navijaškem avtobusu in na stadionu kot tudi pred tekmo in po njej na ulicah Poznana.

Kot kažejo fotografije, so ju nekateri navijači, tudi irski, otipavali in poljubljali njuno razkrito oprsje. Hrvaški časnik Jutarnji list poroča, da je nemogoče najti eno samo fotografijo deklet v Poznanu, na kateri ne bi razkazovali svojega oprsja pod dvignjenim dresom hrvaške reprezentance. Dodaja, da se dekleti ne menita za negativne kritike na Hrvaškem ter trdita, da sta se prišli na Poljsko zgolj zabavat in spodbujat hrvaške nogometaše. Medtem so iz ministrstva za kulturo sporočili, da bo o sankcijah proti referentki Jeleni Mikši, ki dela v arhivu ministrstva, odločala etična komisija, saj na ministrstvu obstaja kodeks obnašanja zaposlenih. Mikševo lahko opomnijo, jo denarno kaznujejo ali odpustijo iz službe. Obe navdušeni nogometni navijačici sta članici HDZ, Viktorija Mikša pa je tudi predsednica podmladka HDZ, kjer zadeve niso komentirali. Predsednik HDZ Tomislav Karamarko je v torek izjavil, da je tako navdušen nad igro hrvaške nogometne reprezentance, da nanj nihče ne more narediti večjega vtisa.

Hrvaško ministrstvo za kulturo je Jeleni Mikša, ki dela kot uradnica na ministrstvu, ukazalo, naj na nogometnem evropskem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini ne razkazuje več svojih "atributov". Na ministrstvu so pojasnili, da so z zaposleno že stopili v stik in ji ukazali, da mora bolj paziti na svoje obnašanje v prihodnje. Zaenkrat proti Mikševi sicer niso sprožili še nobenih ukrepov. "Divji ženski", kot ju imenujejo na Hrvaškem, sta dejali, da sta se razgalili zgolj in samo v podporo hrvaški izbrani vrsti. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.