Zdravje je največ, je bogastvo!

A za državo in zavarovalnice! Siromašenje in privatizacija javnega zdravstva (in ostalih elementov socialne države) se nadaljuje!

Preslišana je zahteva državljanov in požrta obljuba strank po ukinitvi oz. pripojitvi dodatnega zavarovanja k obveznemu zavarovanju in zagotavljanju celostne zdravstvene oskrbe na tej osnovi.

Namesto tega je vlada prevalila del stroškov na zavarovalnice, te pa, logično!, na zavarovance.

Poleg tega obvezno zdravstveno zavarovanje ni nekaj, kar bi dala država, ampak zavarovanje, za katerega plačujemo vso svojo delovno dobo, in enostransko spreminjanje pogojev med njegovim potekom ni dopustno, je prevara zavarovancev. Ki pa smo tega že navajeni! Tako nas prevarajo s čakalnimi dobami. Pridete k zdravniku, ki vas postavi v vrsto čez npr. 5 mesecev. Lahko pa ste na vrsti čez dva dni, le s sestro se zmenite, da vas naroči v njegovi privatni ordinaciji!? Seveda, brez denarja ne bo šlo! In to goljufijo omogoča država, zavarovalnice in zdravniki pa to s pridom izkoriščajo! Da to ni goljufija? Pomislite še enkrat! Plačate zavarovanje, če hočete pravočasno zdravstveno pomoč, pa plačate storitev, ki bi jo morala zagotavljati zavarovalnica. Niti do povračila niste upravičeni! Da o zdravniku, ki dela v javnem zavodu, obenem pa iste bolnike obravnava v zasebni ordinaciji ne govorimo. Kje je tu konkurenčna klavzula? Kako je z nadzorom odliva javnega denarja v zasebne žepe in še cel kup vprašanj, ki bremenijo take postopke (omenjeni primer je vzorčen v delu javnih služb in je za mnoge očitno čisto normalen in dopusten), so zadeve, ki bi jih morala vlada uvesti kot protikrizne in varčevalne ukrepe in ne linearno nižanje plač zaposlenim v javnih službah, ne glede na njihovo uspešno ali neuspešno delo. Seveda pa to pomeni utrjevanje države, dosedanja politika te, pa tudi ostalih vlad pa vodi ravno v nasprotno smer. V smeri razdrobljenosti, zakonske nedorečenosti, posledično nemogočega nadzora, ... Pripeljali so v razmere, v katerih revni dnevno postajajo berači, politična in gospodarska elita pa se iz nas dela norca!

Najbolj je brezupno dejstvo, da ob takih dogodkih, kot je ta z zdravstvom pa spremembami zakona o socialni varnosti (varčevalni paket in spremembe socialne zakonodaje je katastrofa za slehernega državljana, ki je odvisen le od dela svojih rok) ni slišati niti sindikata, ne civilnih pobud, ne invalidskih in bolniških organizacij in podobnih institucij. Vsi bi morali biti na nogah, ko se stiska in varčuje pri najbolj nedopustnih stvareh, od omenjenih pa pridejo le kakšne mlačne reakcije. In to za zadeve, ki ravno njihove člane najbolj prizadenejo. Ob takih dogodkih bi se morala zgoditi „ulica“!

Na uradne institucije te države državljani že dolgo ne moremo več računati! Tisti, ki so nas v krizo pripeljali, nas iz nje ne bodo izvlekli! Za to bi morali odgovarjati!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.