|  Politika

Sindikati državne uprave z enotnim predlogom vladi

© Borut Krajnc

Predstavniki sindikatov državne uprave in ministrstva za pravosodje in javno upravo so se danes dogovorili za nadaljevanje priprave normativnega dela kolektivne pogodbe za državno upravo. Kot je pojasnil koordinator sindikalne strani Dušan Miščevič, so se dogovorili, da bodo sindikati v prihodnjih dneh ministrstvu posredovali enoten predlog.

V njem bodo po Miščevičevih besedah predstavili pogled na določene pomanjkljivosti v plačnem sistemu in težave, s katerimi se srečujejo zaposleni v državni upravi. Omenjeni predlog je že oblikovan, v prihodnjih dneh pa naj bi ga dokončno uskladili in ga verjetno že v četrtek posredovali ministrstvu, je pojasnil Miščevič.

"Različni sindikati in službe imajo različne probleme in to je treba nekako uskladiti," je dodal. Z ministrstvom se sicer še niso dogovorili za naslednje srečanje, po besedah koordinatorja pa za sindikate to ni nekaj "super nujnega in ni pod grožnjo stavke".

"Veseli smo, da je ministrstvo pripravljeno na dialog. Hkrati smo prepričani, da bomo v pogovoru našli rešitve. Tudi sami ugotavljamo, da določene zadeve sploh niso sporne, vendar so na izvedbeni ravni problematične," je pojasnil Miščevič. Kot primer je navedel, da je lani finančni minister Franc Križanič za carinsko in davčno upravo izdal prepoved izplačila nadurnega dela in povečanega obsega dela. Za to po mnenju sindikalista ni nobene pravne podlage.

Predstavniki sindikatov državne uprave so se danes na delovnem sestanku na ministrstvu sestali z v. d. generalne direktorice direktorata za javni sektor Mojco Ramšak Pešec s sodelavci. Po Miščevičevih besedah naj bi skupaj ugotovili, kako pristopiti k tem zadevam. Na ministrstvu vsebine delovnega sestanka ne komentirajo.

Sindikati, ki zastopajo uniformirane poklice in pooblaščene uradne osebe, so se 5. junija srečali na delovnem sestanku, in sicer po tistem, ko so policisti dosegli sporazum z vlado in podpisali normativni del kolektivne pogodbe za policiste. Devet sindikatov, med drugim sindikati gasilcev, carinikov, občinskih redarjev in ministrstva za obrambo, zahteva enak dogovor.

Kot je po današnjem sestanku na ministrstvu še povedal Miščevič, gre za normativni del kolektivne pogodbe za državno upravo, ki so ga začeli pisati že pred skoraj štirimi leti. Besedilo je pripravljeno v 70 odstotkih, dodati je treba še nekatere elemente. Miščevič računa, da je mogoče v relativno kratkem času to tudi podpisati. V prejšnjem mandatu je bil problem politična volja, ki pa je zdaj zagotovljena, je dejal sindikalist in dodal, da se je samo na tak način mogoče izogniti nepotrebnim konfliktom. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.