|  Politika

Stranke kritične do državne proslave

Proslava, ki je razdelila

Proslava, ki je razdelila
© Borut Krajnc

V nekaterih parlamentarnih strankah so kritični do petkove proslave ob dnevu državnosti. V Pozitivni Sloveniji (PS) menijo, da je bil govor voditelja žaljiv do tistih, ki spoštujejo vrednote NOB, predsednik DeSUS Karl Erjavec pa meni, da je vzpodbujal nestrpnost. Prvak SD Igor Lukšič pravi, da vlade, ki deluje izključevalno, ne potrebujemo.

Kot so danes sporočili iz največje parlamentarne stranke Pozitivne Slovenije, ocenjujejo, da je bil govor igralca Jerneja Kuntnerja, ki je povezoval proslavo, "žaljiv do vseh, ki spoštujemo vrednote NOB in cenimo zgodovino naše države". Najbolj jih je, kot pravijo, šokiralo dejstvo, da se govor ni zgodil po naključju oz. spontano, ampak da je bil, kot menijo, skrbno načrtovan in napisan vnaprej z namenom obračunavanja z zagovorniki omenjenih vrednot.

Ker so prepričani, da je bil predsednik vlade Janez Janša seznanjen s scenarijem proslave in je scenarij odobril, pričakujejo, da se bo vlada opravičila vsem državljanom, še zlasti tistim, ki jih je z organizacijo takšne proslave po mnenju stranke najbolj prizadela - borce NOB in predstavnike veteranskih organizacij.

V PS tudi pričakujejo, da se bodo koalicijske stranke opredelile do "tega škandaloznega početja" in se zanj opravičile, saj so se s podpisom koalicijske pogodbe med drugim zavezale, da ne bodo odpirale ideoloških tem. Strinjajo se tudi s predlogom Liberalne akademije, da bi se morali od besed, izrečenih v Kuntnerjevem govoru, ograditi vsi politični akterji v Sloveniji.

Predsednik druge opozicijske stranke Lukšič pa je za STA sporočil, da je proslava pokazala, da SDS razume vladanje kot priložnost, da izpostavlja samo svoj pogled, ne pa da predstavi pogled s stališča celotne države. "Ne združevalno, temveč izključevalno. Takšne vlade ne potrebujemo," meni prvak SD.

Kritični so tudi v vladni stranki DeSUS. Erjavec je danes za STA ocenil, da so takšni govori, kot je bil Kuntnerjev, neprimerni, ker vzpodbujajo nestrpnost. Ob državni proslavi bi morali po njegovih besedah vzpodbujati optimizem in pozitivna sporočila, ki bi povezovala narod in dajala upanje za boljšo prihodnost. Erjavec je govor označil za "nepotrebno provokacijo, ki ne sodi na osrednjo državno proslavo".

V ostalih strankah danes niso bili dosegljivi, že pred proslavo pa so se odzvali na odločitev glede vabljenja praporščakov.

Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je tako dejal, da selektivno vabljenje praporščakov na državno proslavo vidi kot nepotrebno odpiranje ideoloških tem in kot kršitev koalicijske pogodbe.

Tudi v SLS se niso strinjali z odločitvijo odbora za proslave in zanjo niso videli razloga. Predsednik stranke Radovan Žerjav je organizatorja proslave zato pozval k opravičilu praporščakom. Največja državna proslava bi po mnenju stranke morala biti dogodek, ki združuje, povezuje in krepi narodno zavest.

V SDS so odločitev glede vabljenih na proslavo podpirali, saj da je prav, da pristojni zagotovijo dostojno praznovanje dneva državnosti s podobo, kot je bila na proslavi leta 1991. Njihov član in predsednik koordinacijskega odbora za proslave Božo Predalič pa je danes dejal, da je dobil za proslavo številne čestitke in da je Kuntner v govoru zgolj navajal dejstva.

V NSi o tej temi, kot so dejali, niso razpravljali, so se pa pred dnevi oglasili v strankinem podmladku, kjer so poudarili, da "rdeča zvezda na proslavi ob dnevu državnosti nima kaj delati". (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.