|  Svet

Nova srbska vlada s socialisti in brez Tadića?

Ivica Dačić

Ivica Dačić
© wikipedia.com

Srbski mediji danes ugibajo, da bi lahko v Srbiji po skoraj mesecu in pol koalicijskih pogovorov sedaj končno dobili vlado. V njej naj bi bili Srbska narodna stranka (SNS), Socialistična stranka Srbije (SPS) in Združene regije Srbije (URS), pridružila pa naj bi se ji še kakšna manjša stranka, kot je PUPS. V novi srbski vladi tako naj ne bi bilo Demokratske stranke bivšega predsednika Borisa Tadića.

Po poročanjusrbske tiskovne agencije Tanjug, ki povzema druge medije, naj bi bil že tudi dosežen dogovor o številu in razdelitvi ministrstev. Premier naj bi bil vodja SPS Ivica Dačić. Po pisanju časnika Politika, naj bi imela vlada 12 resorjev in 13 članov. V parlamentu ima podporo najmanj 131 poslancev. Dačić naj bi poleg premierskega položaja prevzel tudi vodenje notranjega ministrstva, v.d. vodje SNS Aleksandar Vučić naj bi prevzel mesto podpredsednika vlade ter ministra za evropske zadeve, drugi podpredsednik vlade pa bi bil vodja upokojenske stranke (PUPS) Jovan Krkobabić.

Vodja URS Mlađan Dinkić naj bi prevzel vodenje ministrstva za gospodarstvo, regionalni razvoj in delo, podpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković pa naj bi bila na čelu ministrstva za finance.

Ministrstvo za zdravje, socialno varstvo in družino naj bi vodila podpredsednica socialistov Slavica Đukić Dejanović, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić pa naj bi prevzel vodenje ministrstva za kmetijstvo, vodno gospodarstvo in gozdarstvo.

Vodja srbske diplomacije naj bi postala podpredsednica URS Suzana Grubješić, član SNS Borislav Pelević pa novi minister za obrambo. Podpredsednika SPS Milutin Mrkonjić in Žarko Obradović naj bi ostala na čelu ministrstva za infrastrukturo oz. ministrstva za izobraževanje, še povzema Tanjug. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.