Klemen Košak  |  foto: Miha Fras

 |  Mladina 26  |  Politika

Častno in z zvezdo na nož

Stane Stojnič in Marjan Pečan, praporščaka borcev za vrednote NOB

Marjan Pečan

Marjan Pečan

Prejšnji petek popoldne so se praporščaki ljubljanskih združenj borcev za vrednote NOB zbirali za golom nogometnega igrišča Osnovne šole Vrhovci. Štiri leta imajo že enotne uniforme. Vsi nosijo sive hlače z rdečim robom, pod ovratnikom imajo zavezano rdečo kravato, na glavah kape z rdečo zvezdo, obuti so v črne čevlje. Suknjičev jim zaradi vročine ni treba obleči. Ob prihodu vsak iz svoje usnjene »futrole« potegne polovici rdečega droga z bolj ali manj razpokano rdečo barvo, ju privije skupaj, na vrh navije še zvezdo in obesi prapor. Ko vsi končajo, se postavijo v dve vrsti in čakajo, da se napolni šotor na zelenici za nasprotnim golom, kjer bo slovesnost ob sedemdeseti obletnici ustanovitve dolomitskega odreda ter požiga Brda in Vrhovcev. Na ukaz se obrnejo na desno. Iz vrst tako nastaneta koloni in, kot vedno, začenši z levo nogo, odidejo ob robu igrišča. Ustavijo se tik pred senco, ki jo meče šotor, in čakajo na zvoke koračnice, da bodo v njenem taktu odkorakali do odra.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.