|  Družba

Potrdili odkritje delca, ki bi lahko bil Higgsov bozon

Znanstveniki v Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi so danes sporočili, da imajo "trdne dokaze" o obstoju novega subatomskega delca, ki bi lahko bil Higgsov bozon, zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kot je v Ženevi dejal vodja skupine raziskovalcev v Cernu Joe Incandela, so zbrani podatki "dosegli raven gotovosti, potrebne za potrditev odkritja", vendar pa še ni potrdil, da je odkriti delec res prav Higgsov bozon, znan tudi pod imenom božji delec.

Incandela in njegova ekipa 2100 znanstvenikov, zbranih v skupini CMS, so sicer prepričani, da so odkrili nov bozon - torej delec iste vrste, kot je dolgo iskani Higgsov bozon. Tudi podatki, ki so jih doslej zbrali o opazovanem delcu, se ujemajo z opisom "božjega delca".

Incandela je vodja prve ekipe znanstvenikov, ki danes v Ženevi pojasnjujejo svoje ugotovitve. Za njim se je pred nabito polno dvorano strokovne javnosti, ki je njegovo predstavitev prekinjala z bučnimi aplavzi, že začel nastop druge ekipe, ki jo vodi Fabiola Gianotti.

Tudi ta skupina 3000 znanstvenikov, poimenovana Atlas, je potrdila odkritje novega bozona, ki "ustreza opisu teorije Higgsovega bozona". Masa novega delca je okoli 125-126 gigaelektronvoltov (GeV), so sporočili iz Cerna.

Higgsov bozon je ključen za razumevanje vprašanja, zakaj ima snov maso, ki skupaj z gravitacijo predmetom daje težo, navaja AP. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.